Videospeler inladen...

Zendmast in Pelt in brand gestoken: mogelijk verband met desinformatie rond corona

In Pelt, in de provincie Limburg, is gisterenavond een zendmast van Proximus en Telenet in brand gestoken. Dat bevestigt de lokale politie. Op sociale media circuleert de complottheorie dat de stralen die een 5G-mast uitzendt, verband houden met het coronavirus, ook al heeft 5G daar niets mee te maken. De zendmast in Limburg maakt echter geen gebruik van 5G. Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk werden al zendmasten in brand gestoken. Het parket onderzoekt of de theorie ook hier een rol speelde. 

De omheining rond de zendmast is beschadigd, en er zou een brandversneller zijn gebruikt. Het is dus zeker dat het om brandstichting gaat. De schade aan de zendmast is aanzienlijk. 

Of er meerdere verdachten zijn, en of die eventueel over de Nederlandse grens zijn gekomen, is nog onduidelijk. Er zou bovendien geen gevaar zijn voor omwonenden. 

Lees voort onder de foto's.

De brand in de zendmast op de Grote Heide in Pelt. Bron: A.K.
De schade aan de zendmast is aanzienlijk. bron: Internetgazet Limburg.

Het is ook nog niet zeker dat de theorie over het coronavirus een rol speelt. "De politie gaat nu opnieuw ter plaatse, net als het labo van de gerechtelijke politie en een branddeskundige. Er is ook een branddetectiehond ingezet", zegt Anja De Schutter van het parket Limburg. "Op dit ogenblik is er geen aanwijzing dat er een link is met de feiten in Nederland, maar het is wel een van de pistes die worden onderzocht." 

Proximus benadrukt dat de zendmast die is beschadigd geen gebruik maakt van de 5G-technologie.  De technologie voor supersnel internet wordt wel uitgerold op een andere mast in Pelt. Telenet laat weten dat het ook een klacht heeft ingediend bij de politie. 

"Levensgevaarlijk"

De Belgische telecomregulator BIPT waarschuwt voor de risico's die ontstaan als er een zendmast wegvalt. Voor sommige mensen kan dat ervoor zorgen dat ze geen hulpdiensten meer kunnen bellen vanuit hun huis.

"Ten eerste is dat levensgevaarlijk, en ten tweede is telecommunicatie nog extra belangrijk vandaag. Als ik mijn dokter wil bellen, kan dat niet altijd meer als die mast wegvalt", zegt Jimmy Smedts van het BIPT. Zeker binnenshuis, bijvoorbeeld als mensen een zware isolatie hebben, "kan die functie niet altijd door een andere mast worden overgenomen", klinkt het. 

De VRT-redactie van "Terzake" kon deze week meelezen met internationale chatgesprekken van de beweging die zich verzet tegen 5G. Bekijk hier welke inzichten dat opleverde. 

Videospeler inladen...

Meer weten over 5G? Bekijk hieronder de uitleg van professor informatica Steven Latré (UAntwerpen). 

Meest gelezen