77 jaar nadat Auschwitz-trein in België is gestopt, zingen 150 zangers virtueel samen opera over verzetsdaad

Belgische en Britse zangers brengen – wegens de coronacrisis apart en toch samen - de beklijvende finale van de opera "Push" over de gedurfde verzetsdaad van Boortmeerbeek, precies 77 jaar geleden.

In de nacht van 19 op 20 april 1943 werd geschiedenis geschreven in Boortmeerbeek, Vlaams-Brabant. Voor de eerste en enige keer in de nazi-tijd werd daar een trein met Joodse burgers op weg naar het concentratiekamp Auschwitz tegengehouden

Het beruchte "Twintigste Konvooi" werd gesaboteerd door drie Brusselse jeugdvrienden die in het verzet zaten.  118 van de 1.600 gedeporteerden slaagden erin om te ontkomen, maar na het "oponthoud" reed de trein wel verder naar de naargeestige eindbestemming.

Moeder redt zoon door hem uit de trein te duwen

Een van de ontsnapten was de Belgische Joodse jongen Simon Gronowski, toen 11 jaar oud. Hij slaagde erin onder de radar van de Duitse bezetter te blijven en overleefde de oorlog. Zijn verhaal uit 1943 en zijn vele inspanningen tot verzoening, zijn in meerdere boeken en documentaires te ontdekken. Er is ook een opera over gemaakt. 

"Push" – de titel verwijst naar Gronowski’s moeder die hem letterlijk de trein uitduwde om hem te redden, terwijl ze zelf nooit zou terugkeren uit Auschwitz - is een compositie van de Brit Howard Moody. Het werk werd eerder uitgevoerd in Groot-Brittannië en vorig jaar in de Munt in Brussel. Toen kwamen de koning en de koningin kijken en luisteren.

Speciaal voor de 77e verjaardag van het Twintigste Konvooi heeft de componist maar liefst 150 zangers bereid gevonden om de “grand finale” nog eens te zingen, apart "in hun kot" en toch weer samen. "Ma vie n'est que miracles" heet het lied, een zin van Simon Gronowski.

Operazangers van De Munt én van over het kanaal hebben afgelopen weekend elk hun eigen partij opgenomen. Dankzij de wonderen der techniek is dat virtuele koor tot één geheel gesmeed. Beluister het resultaat hier:

De opera "Push" van Howard Moody is ook integraal te bekijken en te beluisteren op de website van De Munt. Hier onder:

Het virtuele operakoor is zeker niet het eerste of enige in deze coronatijd. Op deze facebookpagina vindt u een overzicht van samenzang-initiatieven waarbij de fysieke afstand netjes bewaard blijft.

En in de popmuziek is "One world: together at home" een sterk staaltje virusvrij virtueel amusement voor het goede doel.

Meest gelezen