Een jaguar in Brazilië - copyright Yves-Jacques Rey-Millet

Afstand bewaren? Deze 9 dieren geven het goede voorbeeld

Nu het coronavirus rondwaart, wordt ons verteld dat we minstens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Dat is nodig om niet besmet te geraken. Wie het daar moeilijk mee heeft, kan misschien inspiratie zoeken in het dierenrijk. Want er zijn dieren genoeg die de eenzaamheid verkiezen boven het leven in groep.  Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft er 9 opgelijst. 

Op het lijstje van WWF staan vooral grote zoogdieren. De jaguar, het sneeuwluipaard en de ijsbeer zijn roofdieren die het liefst alleen op jacht gaan. Het sneeuwluipaard doet dat in een leefgebied dat wel honderden vierkante kilometers kan beslaan, en is dus een (eenzame) zwerver bij uitstek.

De reuzenpanda en de orang-oetan hebben evenmin behoefte aan gezelschap. Al brengen de vrouwtjes wel veel tijd door met hun kroost. Jonge  orang-oetans zijn wel 7 jaar lang afhankelijk van hun moeder.

Een blauwe vinvis in de Indische Oceaan - copyright Nature Picture Library

De blauwe vinvis is het grootste (zoog)dier ter wereld. Zijn lichaam is zodanig gebouwd dat hij geen hulp nodig heeft om te overleven, en gerust alleen de wereldzeeën kan doorkruisen. Als het dier een partner zoekt om te paren,  produceert het een geluid dat een soortgenoot kilometers verder kan oppikken. Zo kunnen de twee elkaar vinden. 

Een groene zeeschildpad, zwemmend bij de Galapagos eilanden.
Antonio Busiello / WWF-US

De zeeschildpad is een geboren zwemmer en kan wel duizenden kilometers afleggen. Het dier zoekt alleen contact met een soortgenoot in de paartijd. Als het vrouwtje aan land haar eieren heeft gelegd, zoekt het opnieuw de zee op. De jongen moeten zichzelf uit het ei werken en zijn volledig op zichzelf aangewezen. Van bij de geboorte zijn ze dus alleen.  

Ook 2 inheemse dieren

Tot slot vermeldt het WWF nog 2 dieren die ook bij ons voorkomen: de otter en de boskat. 

Een Europese otter die ook bij ons voorkomt - copyright Ashley Cooper

De otter is nog maar onlangs teruggekeerd in ons land. Het dier is erg gebonden aan zijn territorium. Soortgenoten van hetzelfde geslacht zijn er niet welkom. Het territorium van een mannetje is groter dan dat van een vrouwtje. Het kan de territoria van 2 vrouwtjes overlappen. 

De boskat of wilde kat komt vooral voor in de bossen van Wallonië. Het dier is net als de otter gebonden aan een territorium, dat het afbakent met uitwerpselen en urine. Op die manier weten soortgenoten dat ze moeten wegblijven. De vrouwtjes zorgen alleen voor de jongen. Als ze groot genoeg zijn, worden ze door hun moeder van het territorium verjaagd en moeten ze een eigen leefgebied zoeken.

Video player inladen...

Op de website van het Wereld Natuur Fonds komt u meer te weten over deze dieren.

Meest gelezen