"Vertrek nooit zonder vooropgezet vluchtplan": slachtoffer partnergeweld getuigt in boek

Intrafamiliaal geweld staat tijdens deze coronacrisis hoog op de agenda.  Uit de eerste cijfers blijkt dat het aantal oproepen naar hulplijnen de voorbije weken fors is toegenomen. Aan de vooravond van de coronaquarantaine kwam dit boek in de rekken: "Als liefde overleven wordt", waarin Triene-Mie Le Compte getuigt over partnergeweld. Zij was jarenlang zelf het slachtoffer van emotionele en financiële chantage. In deze podcast praat Helen Goedgebeur met haar en met co-auteur en  criminologe Anne Groenen.

Beluister deze aflevering van VRT NWS Extra hier:

Luister ook naar deze podcast op:

Op de eerste pagina van "Als liefde overleven wordt" prijkt een duizelingwekkend cijfer: elke week sterft één iemand aan de gevolgen van partnergeweld. 

Wij spraken met de twee auteurs van het boek: Triene-Mie Le Compte en Anne Groenen. Triene-Mie Le Compte is zelf jarenlang het slachtoffer geweest van emotioneel, seksueel en psychisch partnergeweld. 

Anne Groenen is doctor in de criminologische wetenschappen en familiaal bemiddelaar. Ze is werkzaam bij 2shine2 en is de verantwoordelijke van expertisecentrum Resilient people van het UCLL. Groenen doorvlocht het boek met haar expertise. 

Parket ziet nog niet meteen meer pv's

Ook "Terzake" heeft zich vanavond gebogen over de toename van huiselijk geweld tijdens de corona-lockdown. In de eerste week van april, de piek van de epidemie, kwam 70 procent méér meldingen van huiselijk geweld binnen bij de hulplijn 1712. 

Ine Van Wymersch, procureur-generaal bij het parket van Halle-Vilvoorde, hoort de verhalen van de hulpverleners ook, maar ziet ze nog niet meteen vertaald in oproepen naar de politie of in pv's die worden opgesteld.

"Maar net als de hulpverleners verwachten we wel dat er meer verhalen naar buiten zullen komen en we nog meer meldingen zullen hebben naarmate er meer sociaal contact mogelijk wordt", zegt ze in "Terzake".

Ine Van Wymersch zat in de studio van "Terzake". Bekijk het gesprek hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen