Radio 2

Leerlingen en leerkrachten Atlas College Genk starten met pre-teaching: "Voor ik aan mijn huiswerk begin fiets ik naar school"

Vanaf vandaag starten de middelbare scholen met pre-teaching. De leerlingen krijgen thuis nieuwe leerstof te verwerken via opdrachten en online lessen. Dezelfde leerstof zal nog eens herhaald worden als de lessen in de school terug beginnen.  "Het een andere manier van werken, maar vanaf vandaag gaan we de uitdaging aan", klinkt het bij het Atlas College in Genk. 

Na de paasvakantie zijn de middelbare scholen gestart met pre-teaching, ook het Atlas College in Genk. Leerlingen krijgen thuis nieuwe leerstof en opdrachten zodat ze voorbereid zijn wanneer de lessen op school terug mogen beginnen. "Dat zal natuurlijk niet alle leerstof zijn die normaal zou worden gegeven. We hebben op basis van het jaarplan bekeken welke leerstof essentieel is en nog écht moet worden gezien dit jaar. Die vakken gaan we nu pre-teachen," zegt directrice Christel Schepers. 

Leerachterstand

Pre-teaching werd eerder al gebruikt voor leerlingen met een leerachterstand. Nu is het een handige manier om leerlingen in hun kot toch de nodige leerstof mee te geven. "Leerlingen kunnen op deze manier de leerstof zelf thuis verwerken en voorbereid naar school komen als de lessen weer beginnen." Leerling Juul Hatfield uit Zonhoven moest vandaag dus weer om 7 uur uit de veren. "In de voormiddag krijg ik opdrachten waar ik 2 uur aan mag werken en namiddag krijg ik 2 uur online les."

Het is wel moeilijk om aan alle afleiding te weerstaan

Juul Hatfield

De nieuwe les wordt uiteraard gegeven vanop afstand en dus via de digitale weg. "Niet alles verloopt digitaal, maar het is wel een zeer handig hulpmiddel. Voor de leerlingen is het fijn als ze iets live aan leerkrachten kunnen vragen en direct antwoord krijgen," zegt Schepers. "Het is wel moeilijk om aan de afleiding van sociale media te weerstaan, maar ik doe mijn best," lacht Juul. 

Een week langer

De online lessen zijn een goede manier om toch nog nieuwe leerstof te geven, maar dezelfde hoeveelheid aan nieuwe leerstof als andere jaren gaat niet meer. Daarom zullen de examens er dit jaar ook anders uitzien. "De examenperiode zal korter zijn en beperkt worden tot de meest belangrijke vakken. De andere zullen beoordeeld worden aan de hand van permanente evaluatie. Zo hebben we ook meer tijd om les te geven."

Minister Ben Weyts (NV-A) heeft ook voorgesteld om dit schooljaar een week langer les te geven. Of ze dat op het Atlas College gaan doen weten ze nog niet, maar de vakbonden waren alleszins ontevreden. "We moeten dat nog bekijken, want ik vermoed dat er door de regering nog wel andere maatregelen zullen genomen worden."

Leerlingen spoorloos

Er wordt alleszins door iedereen al het mogelijke gedaan om het thuis leren goed te doen verlopen, want zowel voor de scholen als voor de leerlingen en hun ouders is het een hele aanpassing. "Ik fiets voor ik begin aan mijn huiswerk naar school en terug. Zo heb ik toch een beetje het gevoel dat ik naar school ga," zegt Juul.

Van sommige leerlingen horen we helemaal niks meer

Christel Schepers

Nu de lessen thuis doorgaan heeft de school met sommige leerlingen wel geen contact meer. "Van sommige leerlingen horen we niks meer. We hebben dan de ouders gebeld omdat we de leerlingen niet konden bereiken. We proberen zo weinig mogelijk leerlingen te verliezen. Natuurlijk geven wij ook het liefst zo snel mogelijk terug les in de school als het veilig kan."

Meest gelezen