Bedrijf waarschuwt voor legionella na heropstart uit lockdown: "Belangrijk om leidingen goed te spoelen"

Legionellaspecialiste Anne-Mie Vermeer uit Aalter vreest mogelijke legionallabesmetting als bedrijven, horecazaken en sportzalen opnieuw opengaan na de lockdown: "Het is belangrijk om leidingen goed te spoelen zodat alle bacteriën weg zijn"

Anne-Mie Vermeer werkt bij Ekopak uit Tielt, een bedrijf dat andere bedrijven adviseert om water te besparen en te recycleren. Vermeer is ook de legionellaspecialiste en roept iedereen nu op extra waakzaam te zijn.

Koeltorens zijn broeihaarden

"Er zijn drie sectoren waar gevaren zijn. Ten eerste de grote bedrijven of fabrieken die bijvoorbeeld werken met koeltorens. Als die stilgelegd zijn, is daar water in blijven staan. Het is vrij warm de laatste dagen en daardoor worden die torens de ideale kweekvijver voor de legionellabacterie. Als de machines dan worden heropgestart, kan er een besmetting in de buurt ontstaan." Vermeer verwijst indirect naar de legionellabesmetting in de regio Evergem, bij Gent, vorig jaar. Via een koeltoren uit de Gentse haven raakten toen meer dan 30 mensen besmet, er vielen 2 dodelijke slachtoffers. 

(lees verder onder de foto)

Spoelen, spoelen, spoelen

Maar niet alleen bij grote bedrijven zijn er risico's op besmetting met legionella. Ook in de horeca en de sportsector kunnen er problemen ontstaan. "Douches en kranen in hotelkamers zijn wekenlang niet gebruikt. Bacteriën kunnen zich daarin opstapelen. Hetzelfde geldt voor douches bij sportzalen.  Het is dus een erg goed idee om de  douches en kranen voldoende te laten lopen voor er opnieuw  mensen gebruik van maken", vertelt Vermeer. 

Een bacterie, geen virus

Vermeer waarschuwt nu extra voor besmettingen: "Het zou zonde zijn mocht het leven opnieuw hervatten en mensen toch ziek worden door iets anders dan het coronavirus." Dat virus en de legionellabacterie zijn totaal verschillende zaken die wel allebei op de longen werken. Legionella is, in tegenstelling tot corona, iets dat mensen niet kunnen doorgeven aan elkaar. Je kan de bacterie enkel oplopen door ze in te ademen en dat gebeurt meestal in de vorm van waterdamp. In die deeltjes kan de bacterie zich verstoppen. Ze komt erg vaak voor in drinkwater in kleine hoeveelheden maar wordt pas gevaarlijk in warm stilstaand water (tussen de 20 en de 50 graden). 

Meest gelezen