Nicolas Maeterlinck

Meyboomplanting in Brussel gaat wél door

Terwijl alle grote zomerevenementen afgelast worden, gaat de Meyboomplanting op 9 augustus in Brussel wél door. De eeuwenoude traditie waarbij een Meyboom geplant wordt, moet volgens burgemeester Philippe Close kunnen plaatsvinden. Er zullen wel veiligheidsmaatregelen genomen worden zodat de toeschouwers voldoende afstand kunnen houden.

Op 9 augustus zal voor de 712 de keer een Meyboom geplant worden op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat in Brussel. Een eeuwenoude traditie die de burgemeester, mits enkele veiligheidsmaatregelen, wil laten doorgaan: "We gaan een aangepaste ceremonie houden en we zullen een boom planten, waarschijnlijk een kleinere. De Meyboom staat naast folklore ook voor hoop. De mensen moeten de regels blijven respecteren en het zorgpersoneel blijven ondersteunen. Daarvoor heb je die kleine momenten van hoop nodig."

De Meyboomplanting moet op 9 augustus gebeuren, dat is traditie 

De Meyboomplanting wordt ieder jaar georganiseerd door de Gezellen van Sint-Laurentius. De voorzitter Jan Brusten is erg blij dat het volksfeest ook dit jaar mag doorgaan, want het evenement verplaatsen naar een latere datum is geen optie: "Dat moet 9 augustus zijn, en de boom moet geplant zijn voor 17 uur, dat is de traditie", vertelt hij. "We wachten wel nog af hoe de veiligheidsraad 'massa-evenementen' definieert. We hebben nog altijd een beetje hoop dat we het toch kunnen laten doorgaan zoals anders. Maar misschien moeten we ons beperken tot het planten van de boom met een beperkt aantal mensen. Normaal planten we een beuk die we dragen met 30 personen, maar dat mag ook een kleinere boom zijn. We kunnen het ook regelen dat we de boom met voldoende afstand dragen tussen elkaar."

Ruzie tussen Brussel en Leuven

De legende van de Meyboom gaat terug tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven, na een ruzie tussen de twee steden. Er bestaan verschillende versies over het ontstaan van die ruzie, dat gaat van een verstoord trouwfeest tot een biertaks. Het is wel zeker dat de Brusselaars wonnen en het vierden met het planten van een vreugdeboom.

Het is ooit nog gebeurd dat de Meyboomplanting anders verliep dan normaal, zegt Jan Brusten: "In 1866 was er in Brussel een cholera-epidemie die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost. Toen heeft de burgemeester beslist om de boom 's morgens vroeg te planten tussen 6 en 7 uur als er nauwelijks volk op straat was." 

Meest gelezen