Brandfase rood in Antwerpen en Limburg door aanhoudende droogte: extreem hoog brandgevaar

In de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg geldt brandfase rood. Door de aanhoudende droogte is er "extreem hoog brandgevaar", meldt het Agentschap Natuur en Bos. Het is dus geen goed idee om in die gebieden te gaan wandelen, en het agentschap rekent daarvoor op ons gezond verstand en onze burgerzin. Intussen woeden grote branden in twee Nederlandse natuurparken.

In de Antwerpse en Limburgse natuurgebieden gold al de fase oranje, maar die wordt nu dus opgetrokken naar rood. "De aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind voor de komende dagen, liggen aan de basis van de beslissing", meldt het agentschap.

"Vooral in de droge en open (heide)gebieden is brandgevaar zeer reëel. De beperkte regenval van zaterdag heeft deze opschaling niet kunnen tegenhouden", luidt het. 

Concreet wordt het afgeraden om de brandgevoelige gebieden binnen te gaan. Het agentschap rekent daarvoor op onze goede wil, want "we kunnen de gebieden niet afsluiten om praktische redenen. Het risico op brand is hoog, dus we vragen bezoekers om het gezond verstand te gebruiken en er weg te blijven." 

De voorbije winter heeft het behoorlijk geregend, en dan vooral in de maand februari, maar sinds ongeveer een maand is er amper nog een druppel gevallen, op vorig weekend na. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De beperkte regenval van zaterdag was onvoldoende, en de volgende dagen komt er opnieuw kurkdroog weer aan

Dennenbossen en droge, open heidegebieden zijn extra brandgevoelig en die komen vooral in Limburg en Antwerpen voor. "Grassen als het pijpenstrootje beginnen nu pas nieuwe blaadjes te krijgen, de dorre bladeren van vorig jaar zijn nog talrijk aanwezig en zijn zeer brandgevoelig." 

Naast het verbod om de gebieden binnen te gaan, betekent code rood ook dat we extra waakzaam moeten zijn (mochten we toch in de buurt zijn) en problemen best meteen melden op het noodnummer 112. "Vuur maken is uiteraard verboden, en beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, dan rukt de brandweer altijd uit met groot materieel." 

In Nederland zijn al grote branden uitgebroken in twee natuurparken. In het natuurgebied de Deurnsche Peel, in de provincie Noord-Brabant, woedt een grote veenbrand. Er zijn 12 bluswagens ter plaatse en er is om ondersteuning van blushelikopters gevraagd. Tot in de verre omtrek zijn rookwolken zichtbaar. In Nationaal Park de Meinweg, in Nederlands-Limburg gaat het ook om een brand in een bos- en heidegebied. De brandweer bestrijdt de vuurzee met groot materieel en krijgt steun van de Duitse brandweer.

Bekijk hier het laatste weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen