Drones sporen olievervuiling op in Antwerpse haven

Olievervuiling komt vaak voor in havens,  vaak onopgemerkt. Om dat probleem efficiënt aan te pakken, gaat het Antwerpse Havenbedrijf samenwerken met de universiteit Antwerpen. Zo worden er drones met warmtebeeldcamera's uitgestuurd om olievlekken te detecteren. Op die manier kunnen ook kleinere olievlekken snel opgespoord worden en wordt het makkelijker om de vervuiler te identificeren.

"Jaarlijks zijn er een ongeveer een honderdtal olie-incidenten, meestal zijn dat kleine accidenten die gebeuren", zegt Piet Opstaele van het Havenbedrijf. "Nu wordt dat visueel vastgesteld, maar in de toekomst gaan we drones gebruiken om kleinere olievlekken op te sporen."

Het opruimen van olievervuiling kost havenbedrijf Port of Antwerp jaarlijks meer dan een miljoen euro. Slechts iets meer dan de helft van die factuur kan de haven terugvorderen van de vervuilers, onder meer omdat kleinere vlekken niet snel worden opgemerkt en ook 's nachts vlekken kunnen ontstaan die niet meteen worden gedetecteerd. 

Proefproject

Port of Antwerp sloeg de handen in elkaar met de Universiteit Antwerpen, die beschikken over de camera's en de technologie. Ondertussen is er al een proefproject geweest en dat is heel goed verlopen. Op enkele uren tijd werd 89 procent van de gelekte olie gedetecteerd.

Het Havenbedrijf hoopt tegen volgend jaar één of twee drones te hebben die elk uur een vlucht maken om olievlekken op te sporen. 

Meest gelezen