Duitse bondskanselier Merkel wil coronamaatregelen niet te snel lossen: "Te snel gaan kan vergissing zijn"

In Duitsland zijn vandaag een aantal winkels opnieuw opengegaan, een eerste versoepeling van de coronamaatregelen. Toch blijft bondskanselier Angela Merkel pleiten voor "waakzaamheid en gedisciplineerdheid". Haar behoedzame en zakelijke aanpak van de coronacrisis levert haar trouwens lof op in Duitsland en daarbuiten. 

Kleinere winkels met een oppervlakte tot 800 vierkante meter, zoals klerenwinkels, mogen weer opengaan in Duitsland, net als auto- en fietshandels, en boekenwinkels. Het is de eerste versoepeling van de maatregelen in Duitsland, al gaat die niet in alle deelstaten aan dezelfde snelheid.

Dat sommige deelstaten de voorzichtige versoepelingen aangrijpen voor een discussie over verdergaande stappen, leidt dan weer tot ergernis bij bondskanselier Angela Merkel, die opvallend behoedzaam blijft in haar benadering van de coronacrisis.

Haar irritatie uitte ze vanmorgen tijdens een telefonisch overleg met de CDU-partijtop, waarover bericht werd in verschillende Duitse media. Merkel riep op om een einde te maken over de "orgie van discussies" over het lossen van de maatregelen. 

Orgie van discussies

Ze ergert zich eraan dat er de laatste tijd nog louter wordt gesproken over het opheffen van de beperkingen. "Terwijl het nu gaat om de evolutie van de situatie tot 30 april, de (voorlopige) einddatum van de huidige maatregelen".

Merkel wil niet vooruitlopen op de feiten en vreest een verregaande versoepeling van de maatregelen. De komende twee weken zullen uitwijzen welke gevolgen de eerste voorzichtige eerste versoepeling, naast een geleidelijke heropening van de scholen op 4 mei, zullen hebben, benadrukt ze. 

"Bedrieglijke situatie"

Die voorzichtigheid typeerde ook de persconferentie die ze deze namiddag gaf na een bijeenkomst van het coronakabinet in Berlijn. Merkel riep op om waakzaam en gedisciplineerd te blijven om een mogelijke heropflakkering van het coronavirus de komende weken te vermijden.

Ze sprak van een "bedrieglijke situatie" en waarschuwde de deelstaten ervoor om de maatregelen niet te snel te lossen. "Te snel gaan kan een vergissing zijn", zei Merkel, die opnieuw beklemtoonde dat de Duitse regering pas over twee weken de balans zal opmaken.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland is de voorbije dagen wat trager gegroeid, maar blijft met zo'n 150.000 het op vier na hoogste in de wereld. Maar het aantal overlijdens ligt wel veel lager dan in de VS, Italië, Spanje en Frankrijk, dankzij vroeg en uitgebreid testen. Duitsland heeft dan ook meer dan 200 patiënten uit andere Europese lidstaten kunnen opnemen in zijn ziekenhuizen.

Duitsland krijgt lof voor de manier waarop het het coronavirus onder controle houdt. En lof is er ook voor de aanpak van Merkel zelf. Terwijl zij zeker het voorbije jaar vaak het verwijt kreeg te weinig durf te tonen, valt haar behoedzame en zakelijke benadering in deze crisistijd juist wel in de smaak.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen