Belga Image

Elke Leuvenaar krijgt gratis mondmasker

In Leuven krijgt eind volgende week elke inwoner een mondmasker.  Het stadsbestuur heeft een grote bestelling geplaatst van 100.000 exemplaren. Die zijn goedgekeurd door de KU Leuven én viroloog Marc Van Ranst, zegt burgemeester Ridouani. 

Als de quarantaine voorbij is, wil burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (SP.A) helemaal klaarstaan. Daarom voorziet hij tegen eind volgende week mondmaskers voor elke Leuvenaar. Ridouani: “Het is duidelijk dat de nationale veiligheidsraad maar ook de lokale overheden bezig zijn met de afbouw van de coronamaatregelen. Binnenkort gaan we naar de heropstart van het normale leven. Dat moeten we stap voor stap doen,  om te vermijden dat we een nieuwe opflakkering krijgen van besmettingen. Dat wil niemand. Een onderdeel daarvan zijn de mondmaskers.”

Niet iedereen kan een mondmasker stikken, of online bestellen” 

En daarom krijgt elke Leuvenaar een gratis mondmasker in de brievenbus. Dat zijn er meer dan 100.000. “We hebben dat afgestemd met de KU Leuven en viroloog Marc Van Ranst. En zo zijn we tot het besluit gekomen om mondmaskers te geven die herbruikbaar en wasbaar zijn. Zo halen we al een kopzorg weg van onze inwoners. Want hoe geraak je aan zo’n mondmasker? Niet iedereen kan stikken, of online bestellen.” 

Mondmasker via school

Het Leuvense stadsbestuur heeft de afgelopen weken verschillende leveranciers gecontacteerd. We hebben ook gekeken wat een goed model is dat aan alle voorwaarden voldoet. Ook dat hebben we gecheckt met meneer Van Ranst. We hebben uiteindelijk een leverancier gevonden die voldoet en snel op grote schaal kan leveren.” Voorlopig zijn de mondmaskers voor Leuvenaars ouder dan twaalf. De jongsten krijgen een exemplaar via de school.

Ook Lubbeek heeft 16.000 mondmaskers besteld. Elke inwoner zal er een ontvangen, meldt burgemeester Theo Francken (N-VA).

Meest gelezen