Videospeler inladen...

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Kinderen zijn niet de motor van de corona-epidemie"

Een belangrijke vraag bij de discussie over de heropening van de scholen is welke rol de kinderen spelen bij de verspreiding van het virus. Uit het buitenland blijkt dat kinderen niet de motor zijn van de epidemie, zegt epidemioloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen in "Terzake".

"Denemarken, Oostenrijk en Duitsland zijn gestart, als een van de eerste versoepelingsmaatregelen, met het openen van het kleuter- en lager onderwijs", zegt Van Damme. "Zij hebben dit gedaan op basis van cijfers waaruit blijkt dat de motor van de epidemie niet zozeer het jonge kind is, maar de jongvolwassenen en de volwassenen. Dat is een groot verschil met een griepepidemie."

"Als wij kijken naar de ziektelast, zijn er heel weinig kinderen die zwaar ziek zijn en in het ziekenhuis belanden. De meeste besmette kinderen hebben bovendien geen symptomen. Dat is belangrijk want als je de maatregel voor de scholen lost, dan gaat de curve ook niet meteen stijgen."

"Of de kinderen de ziekte dan nog doorgeven, is nog niet duidelijk. Dat wordt verder onderzocht. Uit een aantal Chinese en Britse studies blijkt dat in een gezinsverband het kind niet diegene is die de ziekte doorgeeft", zegt Van Damme. "Dat is hoopgevend als we in de richting gaan van het heropenen van de scholen, maar dat moet begeleid worden met bijkomende maatregelen zodat de leerlingen niet te veel in grote groepen samenklitten. Dat is wat men nu ook voor België aan het bekijken is, geloof ik."

Toekomstscenario

Van Damme schetst ook het scenario dat hij voor ogen heeft voor de volgende maanden. Eerst en vooral moet de curve van de besmettingen zo laag mogelijk gemaakt worden, onder meer door het aanhouden van de strikte maatregelen tot begin mei. 

"Als we dan naar het afbouwen van de maatregelen gaan, moeten we bij een nieuwe besmetting de nieuwe haard mooi in kaart brengen, de contactpersonen van die besmette persoon ook in kaart brengen en op die manier bijna op individueel vlak de epidemie in kaart brengen en indijken."

"Intussen kan je je maatregelen lossen, maar dat betekent dat je, telkens als je een maatregel lost, drie weken moet wachten om te zien wat dat betekent in de curve. Pas dan kan je naar de volgende stap. Doen we dat te snel - en dat is wat we nu zien in Zuidoost-Azië -, dan flakkert hier en daar de epidemie weer op. Het is een blijvende evenwichtsoefening", besluit Van Damme. 

Bekijk hier het hele interview met Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen