"Gooi plastic handschoenen niet in de pmd-zak", vragen bezorgde afvalophalers

Afvalintercommunale IVM vraagt mensen om niet langer gebruikte plastic handschoenen in pmd-zak te gooien. "We maken ons vooral zorgen over de mensen die het afval sorteren. Plastic handschoenen zijn sowieso restafval." 

Veel mensen beschermen zich extra om zeker geen coronabesmetting op te lopen. Dat doen ze onder andere met (zelfgemaakte) mondkapjes maar ook met plastic handschoenen. Afvalophalers klagen al langer over het feit dat mensen de handschoenen gewoon op straat achterlaten. Maar ook als ze in de vuilnisbak gegooid worden, loopt het soms fout.  "Heel wat mensen gooien ze in de pmd-zak", zegt Jean-Marie Staelens van IVM. "Daar horen ze sowieso niet thuis. Plastic kan daar enkel als het ook een verpakking is, handschoenen zijn dat niet en moeten dus bij het restafval." 

Gevaar voor sorteerders

"We maken ons vooral zorgen over de sorteerders die de pmd-zakken onder handen nemen. Zij zien nu plastic handschoenen opduiken die er eerst en vooral niet thuishoren én daarenboven ook nog eens besmet kunnen zijn met het coronavirus. Het is logisch dat deze mensen erg bezorgd zijn. Zelfs een plastic handschoen die al een tijdje in een pmd-zak zit, kan in principe nog corona dragen. Dat geeft geen veilig gevoel", legt Staelens uit. 

Ook bij restafval extra waakzaam

De afvalintercommunale vraagt mensen die het goed doen, en dus gebruikte plastic handschoenen in de restafvalzak gooien, toch ook om een extra inspanning. "Knoop de zak extra goed dicht, zodat er zeker niets uit kan vallen.  We willen ook de veiligheid van die ophalers garanderen", benadrukt Staelens nog. 

kasto80

Meest gelezen