Herder maakt wandeling van 10km met 500 schapen

Vandaag trekt een kudde van 500 schapen door de straten van Herselt op weg naar Scherpenheuvel-Zichem. Een herder van Natuurpunt  brengt de schapen van natuurreservaat De Langdonken naar Averbode Bos en Hei. Een tocht van 10 km. "Ik heb een goed team van herdershonden om alles in goede banen te leiden."

"De schapen moeten naar Averbode Bos en Hei om daar te grazen", vertelt schapenherder Bart Govaerts aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Door die natuurlijke begrazing zorgen we voor een variatie van planten en onderhouden we het natuurgebied Averbode Bos en Hei. De schapen eten wat ze het lekkerste vinden, maar snoepen daarbij altijd van alles wat er staat. Hierdoor komt er veel meer structuur dan wanneer er gemaaid zou worden. Doordat ze rondtrekken, nemen ze aan hun wol het zaad mee door het gebied."

Omdat pijpestrootje, het meest algemene gras op de heide, maar vanaf eind april echt begin te groeien, werd de schaapskudde eerst nog enkele weken naar natuurreservaat De Langdonken in Herselt gebracht. “Ondertussen staat er ook in Averbode Bos en Heide eten genoeg en maken we daarom de verhuis met de kudde”, zegt schapenherder Bart.

Hectische opdracht

 “We verhuizen 300 volwassen schapen en 200 lammetjes. Dat is een hectische opdracht, maar met 2 ervaren herders en 3 getrainde honden moet dat wel lukken." Of die schapen dan allemaal goed luisteren? "De volwassen schapen wel, met de lammetjes heb ik soms nog problemen. Maar ik heb er vertrouwen in dat we goed en wel op onze bestemming zullen aankomen."

Bart en zijn schapen doen er ongeveer drie en een half uur over om de 10 kilometer van Herselt tot Scherpenheuvel-Zichem te wandelen. De kudde zal het hele jaar in Averbode Bos en Heide verblijven. ’s Zomers in het natuurgebied, ’s winters in de stal en op graslanden rondom. 

Meest gelezen