Hoe gaan online lessen in hotelschool in Brakel: "Een biefstuk bakken vanop afstand, dat lukt niet"

De lessen zijn ook gestart in hotelschool Stella Matutina in Michelbeke, een deelgemeente van Brakel. Maar kan je wel kooklessen geven vanop afstand? "Voor de webcam een stuk vlees bakken heeft weinig zin. Het is niet omdat je het ziet, dat je het ook kan ruiken of proeven", zegt technisch coördinator Denis Dhaene.

"Op dit moment is het vrij rustig in onze school want er wordt ook bij ons afstandsonderwijs gegeven. Wij volgen daarin de richtlijnen van de regering. We hebben enkel een paar leerlingen die in noodopvang zijn bij ons", legt Denis Dhaene uit. "Theoretische en algemene vakken worden deels online gegeven, en ook de theorie van de praktijkvakken kunnen we voor een deel digitaal aanbieden. Ook alles wat te maken heeft met veiligheid en hygiëne, vakken zoals warenkennis en keukentechnologie kan je online geven. Maar de echte praktijk, de kooklessen, dat gaat nu even niet."

Een biefstuk bakken vanop afstand heeft weinig zin. Je kan het niet ruiken en niet proeven
Technisch coördinator van hotelschool Stella Matutina Denis Dhaene

Koken op televisie is nochtans dagelijkse kost, maar lesgeven aan jonge mensen en hen iets bijleren over de smaak van het gerecht en de techniek om het klaar te maken, dat blijkt een ander paar mouwen te zijn: "Een biefstuk bakken voor de webcam heeft niet veel zin. Zelfs als je iedereen op hetzelfde moment online zou krijgen heeft het weinig nut. Het is niet omdat je het ziet, dat je het ook kunt ruiken of proeven, en dat is net heel belangrijk in de lessen", legt Denis Dhaene uit. 

(lees verder onder de foto)

Hotelschool Stella Matutina

Filmpjes mogen wel

Voorlopig kunnen dus enkel de theoretische vakken online gegeven worden, maar leerlinge Febe Walraevens van het 4e jaar vindt dat ok: "Nu lukt het nog. Het zijn vooral opdrachten en lessen die op de computer moeten gebeuren en dat gaat redelijk goed." Maar af en mogen de leerlingen wel iets van hun kookkunsten tonen door filmpjes door te sturen van wat ze thuis klaarmaken. Dat is geen verplichting, maar kan als de jonge koks in spé dat zelf zien zitten. "Ik kook vaak als ik thuiszit, vooral desserten. Ik heb dan ook een filmpje gemaakt om te tonen hoe je panna cotta maakt. Ik deed dat voor mijn ouders en mijn broer en ik heb het ook doorgestuurd naar mijn leerkrachten", vertelt Febe.

Afstand houden in keuken en restaurant

De school is op dit moment volop aan het overleggen hoe ze de lessen kunnen organiseren bij de heropening. "Dat is niet zo evident in onze branche. We moeten bekijken hoe we het principe van de social distancing kunnen toepassen als we terug actief zijn in de keuken en in het restaurant", vertelt Denis Dhaene. "Ook de persoonlijke hygiëne is belangrijk. We vragen ons daar ook bij af of iedereen dan een mondmasker zal moeten dragen. En hoe gaan we mensen kunnen ontmoeten in het restaurant en aan de vestiaire? Dat moeten we nog allemaal zien uit te klaren."

kasto80

Meest gelezen