Videospeler inladen...

Jinnih Beels (SP.A): "Ik ben een kille minnaar van die aanlooplessen"

De Antwerpse schepen van Onderwijs Jinnih Beels (SP.A) is geen groot voorstander van het systeem van de aanlooplessen, zoals dat sinds vandaag uitgerold wordt in het Vlaamse onderwijs. Ze wijst erop dat het onderwijs op die manier heel veel - meestal kansarme - leerlingen niet bereikt.

"Ik ben een kille minnaar van die aanlooplessen", zegt Jinnih Beels in "De afspraak". Ze heeft er naar eigen zeggen alle begrip voor dat het hoogtijd was om de leerlingen uit te dagen met nieuwe stof. Maar dat is niet vanzelfsprekend met scholen die voorlopig dicht blijven. 

Nu bereiken wij tussen de 20 en de 30 procent van de leerlingen in het basisonderwijs in onze stad niet

Antwerpse schepen van Onderwijs Jinnih Beels (SP.A)

Beels weet waarover ze het heeft, want als moeder van een 13-jarige zoon heeft ze persoonlijk kunnen ervaren dat je als ouder veel meer dan 2 uur per dag met je kind moet bezig zijn in de preteachingfase. "Hoe zit dat dan met kinderen en ouders die het veel moeilijker hebben?"

"De cijfers in Antwerpen liegen niet. We hadden één op de vijf die de schoolbanken verlaat zonder diploma. Nu bereiken wij tussen de 20 en de 30 procent van de leerlingen in het basisonderwijs in onze stad niet. Ik word daar stil van."

Er waren veel leerlingen die echt aan iets nieuws toe waren

Onderwijsexpert Dirk Van Damme

Onderwijsexpert Dirk Van Damme van de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) vindt het systeem van aanlooplessen in se een goede zaak. "Er waren veel leerlingen die echt aan iets nieuws toe waren", zegt hij. "Maar het grote probleem is dat er een grote groep achterblijft die we niet goed kunnen bedienen", moet ook hij erkennen.

Van Damme denkt dat het onderwijs de leerlingen goed zal moeten opvolgen eens de eigenlijke lessen weer worden opgestart. "Dan moet je goed gaan kijken waar elke leerling zit en een geschikt traject ontwikkelen voor elke individuele leerling." Sommigen zullen inderdaad moeten worden bijgespijkerd, maar anderen zullen verder goed kunnen doorwerken. Het moge duidelijk zijn: de coronalockdown komt de gelijke kansen in het onderwijs niet ten goede. 

Sowieso gaan een aantal kinderen door de mazen van het net glippen en dat baart mij zorgen

Antwerpse schepen van Onderwijs Jinnih Beels (SP.A)

"Ik wil de stem vanuit het veld laten horen", zegt Jinnih Beels. Ze vindt dat we er beetje licht overgaan dat het onderwijs zoveel leerlingen niet bereikt.

Daarom rolt ze in Antwerpen een plan uit om via OCMW en jeugdwerkers die kinderen te bereiken die nu van de radar zijn verdwenen. "Sowieso gaan een aantal kinderen door de mazen van het net glippen en dat baart mij zorgen", aldus Beels. Ze lanceert een warme oproep aan iedereen in het onderwijs om kinderen niet al te hard af te rekenen op de aanlooplessen.

Bekijk hieronder het gesprek met Jinnih Beels en Dirk Van Damme in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen