© BSIP / Reporters

Kankerexperten vragen plan om kankerbehandelingen zo snel mogelijk opnieuw te normaliseren

"We mogen niet wachten tot corona helemaal weg is om kankerbehandelingen weer te normaliseren,” zegt dokter Pia Cox, expert Volksgezondheid van All.Can Belgium. All.Can is een platform dat patiënten, deskundigen en de farma-industrie bijeenbrengt rond de zorg voor kankerpatiënten. “We vragen een plan van de overheid over hoe de kankerbehandelingen genormaliseerd kunnen worden, als er een exitstrategie van de coronamaatregelen komt.” 

”We zien dat veel zorg voor chronische zieken uitgesteld wordt om de coronacrisis aan te pakken,” zegt Pia Cox. “De overheid heeft gevraagd om enkel dringende en noodzakelijk zorg te laten doorgaan. Daarnaast zien we ook dat kankerpatiënten zelf hun afspraken annuleren omdat ze vrezen besmet te worden als ze voor een diagnose of behandeling naar het ziekenhuis komen. Ook al worden ze gerust gesteld dat er geen probleem is."

Tijd telt

Elk jaar zijn er in ons land 68.000 nieuwe kankerdiagnoses. “Als screenings uitgesteld worden, behandelingen niet doorgaan, dan heeft dat een grote impact", zegt Cox. "Tijd telt. Zeker in het geval van kanker. Als een diagnose later wordt gesteld, dan wil dat ook zeggen dat er een ander toekomstbeeld is en meestal een meer ingrijpende behandeling.”

Maar het probleem is niet eenvoudig: “We zien ook dat dokters behandelingsschema’s aanpassen omdat ze rekening houden met het feit dat een kankerbehandeling de immuniteit van een patiënt tegen corona kan verminderen,“ volgens Cox.

Mensen zijn bang

Ook bij de Kankerinfo, de informatielijn van Stichting tegen Kanker, merken ze dat patiënten ongerust zijn door de vele telefoons die ze krijgen. “Mensen zijn bang,” zegt Didier Vander Stichel, voorzitter van de Stichting tegen Kanker. “Wij krijgen ontzettend veel vragen binnen. Het zou voor kankerpatiënten goed zijn dat de toestand zo snel mogelijk terug genormaliseerd wordt.”

Voorrang bij de testen op corona

“De eerste golf van corona heeft ons allemaal verrast qua intensiteit, maar nu moeten we oppassen dat we geen  grotere schade krijgen door de uitgestelde screenings en behandelingen voor kankerpatiënten. Er moet snel werk gemaakt worden van een exitstrategie voor de oncologische zorg na de lockdown. Wij vragen bijvoorbeeld dat kankerpatiënten voorrang zouden krijgen bij testen op het coronavirus,” zegt Cox.

Wie info wil over kanker in tijden van corona kan terecht op het nummer 0800/15.802 van de Stichting tegen Kanker of bij Kom op tegen Kanker.

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen