Kinderen van zieke ouders worden vanaf vandaag opgevangen in Peer

Vanaf vandaag kunnen in Peer kinderen opgevangen worden van wie beide ouders - of een alleenstaande ouder - ziek zijn door het coronavirus. Het gaat om een initiatief van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), samen met het Agentschap Opgroeien.

Wanneer een alleenstaande ouder ziek is of beide ouders getroffen zijn, wordt op de eerste plaats gekeken of thuis een oplossing mogelijk is, bijvoorbeeld door gezinsondersteuning of familiehulp, lukt dat niet dan wordt geïnformeerd bij familie  of de kinderopvang. Pleegzorg kan ook. Er hebben zich nieuwe en bestaande pleeggezinnen gemeld om in deze crisistijden opvang te garanderen, ook voor besmette of zieke kinderen.

Regionale samenwerking

Lukt dat nog niet, dan kunnen kinderen tussen 0 en 12 jaar dag en nacht terecht in een tijdelijke opvang in Peer. De kinderopvang van Sint-Gerardus, die nu toch leegstaat, werd ter beschikking gesteld, daar zijn een 8-tal bedden klaargemaakt. Daidalos vzw zorgde voor het grootste deel van het personeel en voor het overige komt er ondersteuning vanuit onder meer CAW Limburg, de Welzijnsregio Noord-Limburg en de stad Peer.

Leefgroep

Er is een leefgroep klaar waar 7 à 8 kinderen kunnen worden opgevangen, indien nodig. “We hopen oprecht dat we de plaatsen niet nodig zullen hebben”, zegt Raf Van Hoof van het Agentschap Opgroeien in Limburg.  “Maar we zijn er klaar voor mocht het nodig zijn. Voor gezinnen mag het ook een geruststelling zijn te weten dat er toch een noodoplossing klaar is.”

Ook in andere provincies zijn gelijkaardige initiatieven in de maak. Het Agentschap Opgroeien hoopt binnen enkele dagen in elke provincie klaar te staan voor de opvang van kinderen en jongeren van zieke ouders. 

Meest gelezen