Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Kritiek op Britse regering groeit nu dodental stijgt: wie leidt strijd tegen het coronavirus?

In Groot-Brittannië groeit de kritiek op de aanpak van de coronacrisis door de Conservatieve regering. De linkse oppositie noemt de regering "missing in action" en zegt dat dat al zo is voor de ziekte van premier Boris Johnson.

Dat premier Johnson zelf ziek werd en naar het ziekenhuis moest, is een ongeluk bij een ongeluk. Johnson is herstellende, maar kan nog altijd zijn functie niet volledig opnemen. Hij zou wel op de hoogte worden gehouden, aldus Downing Street 10. In afwachting van zijn terugkeer leidt minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab de regering, maar met een beperkt gezag en beperkte bevoegdheden.

Cobra-briefings worden doorgaans geleid door het meest relevante regeringslid en die houdt de premier op de hoogte

Minister Michael Gove

Toch heeft de regering moeten toegeven dat Johnson in januari en februari niet minder dan vijf belangrijke vergaderingen van Cobra, het veiligheidscomité dat bedreigingen moeten onderzoeken en beheersen, gemist heeft. Johnson zou toen op zijn buitenverblijf in Kent hebben gezeten. 

Zijn minister Michael Gove geeft dat toe, maar zegt dat het niet ongebruikelijk is dat een premier niet aanwezig is bij die Cobra-meetings. Dat klopt, maar in tijden van crisis doen die dat meestal wel en dat is dus in deze niet gebeurd. De media en de oppositie ergeren zich ook aan wat ze het gebrek aan voorbereiding op de epidemie noemen. Zo zou Londen 297.000 PPE-mondmaskers naar China hebben gestuurd en is er nu een groot tekort aan dat soort materiaal, evenals aan handschoenen, beschermende kledij, testkits en beademingsapparaten. 

Weinig vertrouwen in levering uit Turkije of China

Dat tekort aan beschermend materiaal voor dokters en verpleegkundigen brengt die mensen nu in gevaar. Dagelijks worden er 150.000 van dat soort PPE-uitrustingen in Groot-Brittannië verbruikt en de reserves raken op. Vorige week maakten de ziekenhuizen bekend dat ze maskers en ander materiaal willen steriliseren en opnieuw gebruiken, liever dan zonder te zitten. 

Gisteren had er een vliegtuig met 400.000 PPE-stuks uit Turkije moeten komen, maar dat is nog niet aangekomen en bij de gezondheidszorg NHS groeit de frustratie en het ongenoegen over de beloftes van de regering. Die is in ruime mate afhankelijk van wat er uit het buitenland komt en ook de kwaliteit van het materiaal is niet altijd betrouwbaar. Onlangs bleken er slechts 20.000 beschermende pakken en maskers in plaats van de beloofde 200.000 in een levering vanuit China te zitten. 

Dat is geen alleenstaand feit: ook België zat onlangs met een lading Chinese maskers die niet of onvoldoende beschermden tegen virussen, net als Spanje overigens. Dat laatste land kocht ook onbetrouwbare testkits uit China. Rusland stuurde eerder materieel met militaire vliegtuigen en vrachtwagens naar Italië, maar 80 procent van de hulp bleek onbruikbaar te zijn. De afhankelijkheid van buitenlands materiaal zet steeds meer Europese landen aan om maskers, handschoenen en beschermende pakken zelf te produceren.

Brexit-onderhandelingen weer van start

Vandaag zijn ook de onderhandelingen tussen de Britse regering en de Europese Unie over de brexit opnieuw begonnen. De hoofdonderhandelaars Michel Barnier voor de EU en de Brit David Frost en hun teams overleggen deze week via een videoconferentie. Barnier en Frost waren beiden besmet geraakt, maar zijn intussen genezen. 

De brexit is een feit, maar voorlopig blijft alles bij het oude. Tegen het einde van het jaar zou er een akkoord moeten zijn over de toekomstige handelsrelaties tussen de EU en het VK en dan zijn vooral de handel, concurrentie, visserij en dergelijke nog struikelblokken. Londen sluit uit dat er een verlenging van de overgangsperiode zou komen.

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen