Leerkrachten PITO Stabroek hebben extra veel werk: "koeien en aardappelen wachten niet tot de leerlingen terugkomen"

In tuin- en landbouwschool PITO in Stabroek staan de leerkrachten voor een extra uitdaging. Ze moeten niet alleen digitaal lesgeven, ze moeten ook voor de dieren en planten op de school zorgen. Normaal gezien is dat de taak van de leerlingen, en dat zijn toch zo'n 300 helpende handen die ze nu moeten missen. 

"De teelt gaat niet in lockdown he", zegt leerkracht tuinbouw Roeland De Meutter, terwijl hij in zijn tractor stapt om aardappelen te planten. "Als we nu planten, kunnen we eventueel nog samen met de leerlingen oogsten op het einde van het schooljaar."

In het PITO zitten zo'n 300 leerlingen en het hoort bij hun opleiding om voor de dieren en de planten op de school te zorgen. Er zijn meer dan 1000 dieren, waaronder koeien, schapen en konijnen. "We hebben wel een paar personeelsleden die mee instaan voor het onderhoud, maar dat is niet voldoende", zegt Jan Van Sandvliet van de afdeling dierenzorg. "De leerkrachten komen daarom mee helpen. Niet evident, want ze moeten ook nog digitale lessen voorzien en er zijn er ook die zelf nog eens kinderen hebben thuis. Gelukkig zijn het allemaal mensen met een passie voor dieren, en met hen erbij krijgen we het momenteel wel rond.

"Niet elke leerling heeft een koe thuis. De digitale praktijklessen zijn dus niet evident" 

Godfried Van Craenendonck, leerkracht landbouw

"Je kan niet aan een koe vragen om een dag geen melk te geven, dan gaat het dier afzien. We moeten daarom blijven doorgaan", zegt Godfried Van Craenendonck, leerkracht landbouw. Voor de dieren zorgen lijkt dus een evidentie, maar de praktijklessen voor de leerlingen zijn een ander paar mouwen. "Niet elke leerling heeft thuis een koe staan natuurlijk. We moeten dus wat improviseren", lacht Van Craenendonck.

Meest gelezen