Leger springt bij in OCMW-woonzorgcentra Aalst: "Vaak op buitenlandse missie, nu is de oorlog hier"

Het leger zet in Aalst 6 medische specialisten in die zorgpersoneel extra opleiden om het coronavirus beter te bestrijden. Alle ruim 250 personeelsleden van de 4 OCMW-woonzorgcentra volgen er een speciale opleiding. “We leren veel bij, het is een godsgeschenk”, getuigt een verantwoordelijke. 

Defensie stuurt sinds eind vorige week medische specialisten naar woonzorgcentra in heel België om er personeel te helpen in de strijd tegen het coronavirus. In Vlaanderen focust het leger eerst op Aalst. “Onze mensen zijn al erg goed opgeleid als zorgkundige maar op virusbestrijding van dit niveau zijn ze niet altijd voorbereid.”, zegt Hilde Van Wesemael van WZC Mijlbeke in Aalst. 

Van zorgkundige tot poetspersoneel

Het rusthuis is 1 van de 4  OCMW-woonzorgcentra waar de 6 legerspecialisten langskomen. Op een week tijd zullen ze alle 250 personeelsleden, van verzorgers over poetspersoneel tot de keukenploeg, extra opleiden om het virus de baas te kunnen. In de rusthuizen verblijven meer dan 400 bewoners. 

Extra opleiding erg nuttig

“Dit zijn erg uitzonderlijke tijden”, benadrukt ook schepen van Welzijn Sarah Smeyers (N-VA). “Sommige afdelingen zijn eigenlijk veranderd in ziekenhuiszones. Dat vraagt andere werkwijzen dan het personeel normaal gezien gewoon is. De specialisten van het leger benadrukten dat we al goed bezig waren maar sommige vaardigheden konden wel nog aangescherpt worden”, zegt Smeyers. 

(lees verder onder de foto)

Dit is een godsgeschenk! 

Hilde van Wesemael, WZC Mijlbeke

Van Wesemael heeft zelf een medische opleiding gekregen maar bekent dat de opleiding van het leger heel leerrijk was. “Ze hebben ons op werkpunten gewezen waar we niet vanaf wisten. Ook op het vlak van handhygiëne en het veilig gebruik van mondmaskers hebben ze veel bijkomende uitleg gegeven die extra bruikbaar is.” Ongeveer de helft van het personeel heeft intussen de opleiding gevolgd. “De gebeurt in kleine groepjes op een veilige afstand van elkaar, in lokalen die voldoende groot zijn. Het zijn sessies met veel interactiviteit en veel ruimte voor vragen”, vertelt Van Wesemael. 

Sexy soldaten

Voor het personeel van de woonzorgcentra was het wel even schrikken toen er zes mensen in legeruniform opdoken. “We werden ze al gauw gewend en ook bij bewoners, waarvan sommigen nog de oorlog hebben meegemaakt, verliep de komst van het leger zonder al te veel problemen.” 

Sommige collega’s vonden die specialisten in uniform wel sexy 

Hilde van Wesemael, WZC Mijlbeke

“We merken dat het personeel meteen aan de slag gaat met wat ze bijleren in de opleiding. Ik hoor ze elkaar ook aanspreken op bepaalde zaken. Ze zijn oplettender en passen zaken beter en anders toe”, getuigt Van Wesemael. In WZC Mijlbeke is voorlopig nog niemand officieel besmet. “We wachten nog op testen maar hopen dat corona hier nog niet zit. Met de extra opleiding moeten we het virus buiten kunnen houden.” In 2 andere OCWM-rusthuizen waar de opleiding gegeven wordt, zijn wel al besmettingen, in een ander (nog) niet. 

Het leger doet normaal gezien vooral buitenlandse missies, nu is de oorlog hier

Sarah Smeyers (N-VA), schepen van Welzijn

De OCMW-woonzorgcentra in Aalst zijn voorlopig nog de enige in Vlaanderen die een beroep hebben kunnen doen op de legerexperten. “Het is defensie zelf die op ons toestapte en vroeg of we interesse hadden. We hebben natuurlijk meteen “ja” gezegd. Als ze hier klaar zijn, trekken ze ongetwijfeld verder naar andere plekken”, zegt Smeyers. In Brussel en Wallonië zijn er ook nog eens 5 rusthuizen die legerspecialisten op bezoek kregen.  

kasto80

Meest gelezen