Nicolas Maeterlinck

Prijs van vat Amerikaanse olie zakt diep onder nul, minister Weyts wil wél examens in Vlaamse scholen

De prijs van een vat Amerikaanse olie is compleet ingestort. Op de markten gaat die zelfs diep onder nul. Dat is nooit eerder gebeurd. In tegenstelling tot in Franstalig België, wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wél examens in Vlaamse scholen. In Frankrijk zijn nu al meer dan 20.000 coronadoden gevallen. Volg hier al het coronanieuws op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ben Weyts (N-VA) pleit voor examens in laatste week van juni

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat er in de laatste week van het schooljaar examens worden georganiseerd. “We gaan die evaluaties beperken en focussen op het essentiële”, zegt Weyts in “Terzake”. “Ik vind dat nodig als je jongeren wil motiveren om toch nog te gaan leren.” Hij wil de examens concentreren in een beperkte periode, “met de klemtoon meer op leren dan op evalueren”.

Dat digitale leerplatformen als Smartschool vandaag met technische problemen kampten, wil volgens hem niet zeggen dat ze gecrasht zijn. "Er was wat vertraging, vooral omdat onze oproep tot preteaching bij ouders, leerkrachten en leerlingen zo'n groot succes is." 

"Ik heb begrepen dat het ook te wijten was aan het feit dat er veel is meegegeven voor de komende dagen en dat er hele grote bestanden werden gestreamd. Leerkrachten hebben van de voorbije weken gebruikgemaakt om lesinhouden met filmpjes, grafieken... zware bestanden tout court, te maken."

Videospeler inladen...

Franstalig België kiest voor een andere koers. Lees meer in dit artikel:

Prijs voor een vat Amerikaanse olie gaat onder nul

De prijs voor een vat (159 liter) olie van de Amerikaanse soort WTI is maandag tijdens de handel gekelderd, en is tot diep onder het nulpunt gezakt. Ter vergelijking: in 2011 kostte een vat nog 114 dollar. Een negatieve prijs betekent dat olieconcerns handelaars betalen om olie af te nemen, om te voorkomen dat de olieproductie in bepaalde velden stilgelegd moet worden. De vraag naar olie is gekelderd door de coronacrisis. De Amerikaanse opslagcapaciteit is ondertussen bijna bereikt.

Ook de prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en de Noordzee, ging maandag omlaag, maar wel beduidend minder hard. Het oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen eerder deze maand overeen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen op te krikken. Maar dat heeft nog maar weinig effect gehad.

Lees meer in dit artikel:

Wall Street omlaag na historische koersval olieprijs

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met verlies gesloten. De oliesector op Wall Street stond onder druk door een recordval van de prijs van Amerikaanse olie. De Dow Jones eindigde 2,4 procent lager op 23.650,44 punten. De S&P 500 verloor 1,8 procent tot 2.823,16 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1 procent in tot 8.560,73 punten.

Erdogan kondigt vierdaags uitgaansverbod aan voor 31 grote steden in Turkije

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft een vierdaags uitgaansverbod voor 31 provincies en steden aangekondigd, vanaf de vooravond van de ramadan. Hij hoopt daarmee het coronavirus in te dijken.

In een televisietoespraak zei Erdogan dat het uitgaansverbod zal ingaan op 23 april om middernacht, om op hetzelfde uur te eindigen op 26 april. De ramadanmaand begint op 24 april, waarbij moslims van zonsopgang- tot ondergang niet eten en drinken.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zei dat er de afgelopen 24 uur 123 coronadoden vielen, waardoor Turkije nu in totaal 2.140 mensen aan het virus verloor. Er zijn ook 4.674 nieuwe besmettingen, waardoor er nu bijna 100.000 bevestigde gevallen zijn.

Erdogan heeft sinds het uitbreken van het virus in Turkije nog geen nationaal uitgaansverbod afgekondigd. Over het hele land moeten enkel 65-plussers en jongeren onder 20 jaar verplicht thuisblijven, om te vermijden dat de economie stilvalt. Uitgaansverboden in de 31 provincies en steden waren enkel de laatste twee weekends van kracht. Onder meer Istanboel en hoofdstad Ankara vallen eronder. Eerder waarschuwde de president al dat ze tijdens het weekend worden voortgezet "zolang het nodig is".

AFP or licensors

Herman Goossens: "Ons voorbereiden op een lange weg"

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) heeft in "De afspraak" gezegd dat we ons maar beter opmaken voor een lange periode waarin we zullen moeten leren samenleven met het coronavirus. Er zijn verschillende problemen, zei hij: zo is het een zeer besmettelijk virus, waarbij je het makkelijk kan doorgeven op een moment dat je nog geen symptomen vertoont.

Tegelijk blijft de groepsimmuniteit heel laag in Europa: "De groepsimmuniteit bij de bevolking valt momenteel echt tegen bij dit virus. Amper 3 à 4 procent van de mensen in Europa is momenteel immuun. Het is nog een heel lange weg naar die 50 à 60 procent immuniteit. We moeten nog een hele weg afleggen, tot we een vaccin hebben." 

De groepsimmuniteit valt echt wel tegen

Door die besmettelijkheid en lage immuniteit, en omdat pandemieën in het verleden ook altijd minstens een tweede opstoot hadden, verwacht Goossens dit ook hier. "In september of oktober misschien. Het wordt een zware dobber de komende maanden, we moeten daar eerlijk in zijn." 

Tot slot had hij nog een op het eerste gezicht verrassend voorstel voor het inzetten van Covid-tests: "Ik zou zorgverleners in woonzorgcentra waar er nog geen problemen zijn met Covid-19, toch twee keer per week laten testen. Preventief. We moeten slim omspringen met onze testcapaciteit." Bekijk hier het gesprek in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Ecuador zit aan ruim 10.000 besmettingen

In Latijns-Amerika gaat het intussen niet goed in Ecuador: het aantal coronabesmettingen is er gestegen tot voorbij de symbolische kaap van 10.000. Op een week tijd is het aantal verdubbeld, en de gezondheidsvoorzieningen zijn zwaar ontoereikend.

Tot nu toe zijn er 507 officiële corona-overlijdens gemeld, maar daar zouden minstens 826 doden moeten worden bijgeteld, zeggen diplomaten. De economie van het olie-producerende land is ingestort na een maand van quarantaine. 

Enkel Brazilië, Peru en Chili zijn er slechter aan toe in Zuid-Amerika. 

AFP or licensors

Tien woonzorgcentra krijgen hulp van Defensie

Defensie biedt momenteel al hulp aan tien woonzorgcentra in ons land. Het 3e Medische Interventie-Eenheid (3EMI) van Marche-en-Famenne heeft vandaag zes ambulanciers ter beschikking gesteld om te helpen in het woonzorgcentrum Saint-Joseph in Luik. Het waren minister van Defensie Philippe Goffin en de chef Defensie, generaal Marc Compernol, die de nieuwe stand van zaken gaven.

Het aantal centra waar Defensie bijspringt, zal dinsdag stijgen naar twaalf en donderdag naar dertien. Zo zal het 3EMI vanaf dinsdag zes ambulanciers ter beschikking stellen van het woonzorgcentrum Tilleul d'Edouard in Luik. Het 14e Medisch Bataljon van Peutie zal bijspringen in Residentie les Jonquilles in Bergen met zeven ambulanciers en twee ziekenhuishygiëne-instructeurs. Op woensdagmorgen zullen vier ambulanciers van het 3EMI hulp gaan bieden in Residentie les Bastions in Bouillon.

Vliegtuigen Brussels Airlines krijgen speciale zorg en wat "gymnastiek" om fit te blijven

De luchtvaart is heel hard getroffen door de coronacrisis: veel landen hebben hun grenzen gesloten en heel wat luchtvaartmaatschappijen vliegen gewoon niet meer. Brussels Airlines bijvoorbeeld, dat z'n 48 toestellen geparkeerd heeft in Zaventem. Die toestellen hebben speciale zorg nodig, en wat gymnastiek. Bekijk de reportage uit het Journaal hier: 

Videospeler inladen...

Na de VS, Italië en Spanje heeft nu ook Frankrijk meer dan 20.000 coronadoden te betreuren

De dodentol is in Frankrijk opgelopen tot 20.265. Het gaat om ruim 12.500 overlijdens in ziekenhuizen en ruim 7.750 in woonzorgcentra. Tijdens de voorbije 24 uur zijn er 547 doden bij gekomen. "Een symbolische maar uiterst pijnlijke mijlpaal", zei Jérôme Salomon, directeur-generaal van de nationale gezondheidsdienst.  

"Covid-19 heeft daarmee meer slachtoffers gemaakt dan gelijk welke griepepidemie, zelfs de meest dodelijke, en dan de hittegolf van 2003, die ongeveer 19.000 slachtoffers maakte", vergeleek Salomon. 

Toch was er ook een beetje goed nieuws: voor de zesde op rij daalde het aantal Covid-patiënten in in de Franse ziekenhuizen, het staat nu op 30.584.  

Covid-19 is nu dodelijker dan gelijk welke griepepidemie en dan de hittegolf van 2003 

AFP or licensors

Keukenbedrijf start weer op, met speciale maatregelen

Nu de piek van besmettingen achter de rug is, gaan meer bedrijven opnieuw aan de slag. Meestal draaien ze nog niet op volle kracht. Er werken normaal zo'n 300 mensen bij Dovy in Roeselare, en deze morgen gingen maar 90 van hen aan de slag: 40 bedienden en 50 arbeiders. Mét de nodige voorzorgen, zoals plexiglas. Bekijk de reportage uit het Journaal hier:

Videospeler inladen...

We zijn met de sociale partners tot een gids gekomen met algemene maatregelen, met praktische regelingen voor een heropstart bij bedrijven, en dat is toch een belangrijk element

Nathalie Muylle, minister van Werk, blikt vooruit naar de periode wanneer de coronamaatregelen versoepeld zullen worden

449 extra overlijdens in het Verenigd Koninkrijk, laagste aantal sinds 6 april

Net als in Italië was er ook in het Verenigd Koninkrijk een beetje goed nieuws: het aantal nieuwe overlijdens (449) was het laagste in twee weken, zo vertelde het Britse ministerie van Volksgezondheid. Maar de cijfers schommelen sterk en we zijn net na het weekend, waarin misschien iets minder is gerapporteerd. 

Sinds het begin van de epidemie stierven ruim 16.500 mensen aan COVID-19 in Britse ziekenhuizen. 

AFP or licensors

Lichtpuntje in Italië, waar het aantal nieuwe besmettingen afneemt

Het aantal nieuwe besmettingen met Covid-19 steeg met 2.256 in Italië, meteen het laagste aantal in ruim een maand. Gisteren en eergisteren was dat nog ruim 3.000. Het aantal patiënten op intensieve zorg daalde met 62 naar 2.573. 

Niettemin blijft de situatie ernstig: het aantal doden steeg met 454 tot 21.114, het hoogste aantal ter wereld na de VS. 

"Benzineverkoop met 80 tot 85 procent gedaald"

De verkoop van benzine in ons land is in de voorbije maand van coronamaatregelen met  80 tot 85 procent gedaald. Dat zegt Brafco, de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars. De verkoop van diesel daalde met 25 à 30 procent.

Dat de daling bij diesel minder uitgesproken is, heeft te maken met het feit dat vrachtwagens op diesel rijden. De transportsector is nog grotendeels actief gebleven in de coronacrisis.

Voor de pomphouders is de toestand "dramatisch", zegt woordvoerder Olivier Neyrinck van Brafco. Ze zitten nog met een grote voorraad, en die sloegen ze begin maart in toen de prijzen nog een stuk hoger lagen. De officiële maximumprijzen zijn sindsdien fors gedaald, waardoor de pomphouders haast niets overhouden aan wat ze verkopen, zegt hij.

Ook boekensector deelt in de klappen, enkel kinderboeken doen het een beetje beter

Boekhandels verloren om en bij 50 procent van de omzet, blijkt uit nieuwe cijfers voor de maand maart. Ook entertainmentwinkels zagen hun omzet dalen met 40 procent. De aankoop van boeken verplaatste zich, zoals te verwachten viel, quasi volledig naar online verkoopkanalen (+ 52 procent) en de supermarkten (+17,5 procent).

De algemene boekenmarkt onderging in maart, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, een omzetdaling van in totaal 15 procent. Alle boekengenres kenden een daling met uitzondering van de kinderboeken waar in maart een omzetstijging van 4,3 procent werd geboekt. Non-fictie kreeg te kampen met de meest uitgesproken daling (- 34 procent).

Meest gelezen