Foto: HVV

Ook reeën slachtoffer van coronamaatregelen: "Meer gekwetste dieren door loslopende honden"

Jagers en bijzondere veldwachters krijgen sinds de lockdownmaatregelen een meer meldingen binnen van opgeschrikte en gebeten reeën door loslopende honden. "De jonge reeën lopen het grootste gevaar", zegt Marcel Lemmens, bijzondere veldwachter in de regio Korbeek-Dijle. 

'Het is inderdaad zo dat we de laatste weken veel meer gekwetste reeën hebben gezien", vertelt bijzondere veldwachter Marcel Lemmens. "Sommige reeën treffen we op straat aan, aangereden door een auto. Andere reeën ontdekken we veel later ergens in het bos. Die liggen al een tijdje te creperen van de pijn. Sommige collega's hebben al enkele dieren op bevel van de politie moeten euthanaseren."

"Mensen komen massaal uit hun kot, maar houden geen rekening met de natuur

Marcel Lemmens, bijzonder veldwachter regio Korbeek-Dijle

Mogelijk zijn er meer gekwetste reeën door de coronamaatregelen. "We zien dat mensen massaal uit hun kot komen om te lopen, te wandelen of te fietsen in de natuur.  Maar helaas doen ze dat niet altijd op de voorziene paden in de weides en bossen en dat schrikt de reeën soms op."

Hondeneigenaars laten hun honden loslopen, maar dat is nefast voor de reeën

Marcel Lemmens, Bijzonder veldwachter regio Korbeek-Dijle

Maar het is nog een groter probleem wanneer wandelaars hun honden meebrengen en deze vrij laten rondlopen. "Het blijft een oud zeer: hondeneigenaars die hun honden los laten lopen, zegt Marcel.  "Zeker de kleinere reeën kunnen zichzelf amper beschermen en dat zien we nu ook, want we merken heel wat reeën op met bijtwonden. Wij willen aan de mensen dan ook vragen om hun honden aan de leiband te houden."

Meest gelezen