MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Hongaarse transgenders kunnen niet langer officieel van geslacht veranderen: "Gedwongen dubbelleven"

In Hongarije kan je niet langer officieel van geslacht of naam veranderen. Volgende maand keurt het parlement wellicht een wetsvoorstel daarover goed. Correspondente Roos Van Hennekeler vertelt wat er precies gaat veranderen voor transgenders in Hongarije. "Ze moeten elke keer opnieuw uit de kast komen. Dat is zo al niet makkelijk, en zeker niet in Hongarije."

De regering-Orbán diende een wetsvoorstel in dat het onmogelijk maakt voor transgenders om nog formeel hun geslacht en ook hun naam te veranderen. Ze deed dat vlak nadat ze -handig gebruikmakend van de coronacrisis- had bepaald dat premier Viktor Orbán voor onbepaalde tijd per decreet regeert. 

De omstreden maatregel die Orbán vrijwel ongelimiteerde macht verleent, kreeg volop aandacht, waardoor de transgenderwet zowat ongemerkt passeerde. De wet moet volgende maand nog wel worden goedgekeurd door het parlement, maar dat zal zo goed als zeker gebeuren, want in dat parlement heeft regeringspartij Fidesz een tweederdemeerderheid.

Officiële geslachtsverandering

Voor alle duidelijkheid: de nieuwe wet gaat  puur om de officiële geslachtsverandering. Hongaarse transgenders kunnen nog altijd een geslachtsoperatie ondergaan en hormonen nemen. Maar ook als zij de volledige fysieke transformatie hebben doorgemaakt, blijven zij voor de wet nog altijd hun geboortegeslacht behouden. 

Ook hun voornaam veranderen kunnen transgenders niet. In Hongarije kun je een voornaam enkel krijgen als die op een goedgekeurde lijst staat. Er zijn twee lijsten: een voor mannen en een voor vrouwen. Uniseks namen bestaan niet. Wie volgens zijn identiteitskaart een man is, moet een mannelijke naam dragen. En omgekeerd.

Dubbelleven

"Ik volgde onlangs een Hongaarse transgender", zegt correspondente in Hongarije Roos van Hennekeler in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Ze ziet eruit als een elegante vrouw en heet Ivett, maar op papier is ze nog steeds een man, en heet ze ook niet Ivett.

Zij moet echt een soort dubbelleven leiden waarbij wie ze is helemaal niet overeenstemt met wie ze op papier is. In het postkantoor, in de bank, als ze gaat solliciteren: elke keer moet ze papieren tonen die helemaal niet overeenkomen met wie daar staat. Elke keer moet ze opnieuw uit de kast komen.

Elke keer opnieuw uit de kast komen

Dat is zo al niet makkelijk, maar zeker niet in Hongarije, waar de appreciatie van transgenderschap zo al heel laag is, en waar de regering al lang bezig is met alles wat tegen LGBTQ (Lesbisch, Homoseksueel, Transgender, Queer) is en wat ze "genderideologie" noemt." 

23 transgenders zijn al naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt in de hoop iets te kunnen doen. Maar de wet wordt waarschijnlijk dus volgende week al goedgekeurd en het Hof komt pas in juni samen. Het zal dus voorlopig weinig aan de zaak kunnen veranderen.

Meest gelezen