PA Wire/PA Images

Queen wordt 94: voor het eerst een verjaardag zonder eresaluut met kanonschoten

De Britse koningin Elizabeth viert vandaag haar 94e verjaardag. Maar nooit eerder heeft ze een viering meegemaakt die zo beperkt en bescheiden bleef. Zo komt er in deze coronatijden geen eresaluut van 41 kanonschoten in Hyde Park, op vraag van de Queen zelf. Ze vindt dat ongepast tijdens de huidige lockdown. En ook de spectaculaire militaire parade “Trooping the Colour”, die traditioneel half juni plaatsvindt, is nu al geschrapt.

In hun nationaal volkslied “God save the Queen” zingen de Britten het telkens weer met aandrang: moge onze koningin lang leven, Long live our noble queen. Die bede is verhoord: de Queen bereikt vandaag de gezegende leeftijd van 94 jaar. 

Daarmee is ze de oudste levende monarch ter wereld op dit moment. Ze zit ook al meer dan 68 jaar op de troon, en daarmee valt ze nog net naast het podium van de drie langst regerende vorsten aller tijden: ze moet enkel Johan II van Liechtenstein, Koning Bhumibol van Thailand en Lodewijk XIV van Frankrijk laten voorgaan.

BELGA/POOL-LENOIR

Superfit op 94

Het is enigszins onthutsend vast te stellen hoe fit de hoogbejaarde koningin is. Als je alle officiële bezoeken, recepties, plechtigheden en diners van vorig jaar bij elkaar optelt, kom je voor de Queen op een totaal van 295 engagementen in 2019. Dan zal 2020 met de coronacrisis een veel rustiger jaar worden, en dat geldt ook voor de viering van haar 94e verjaardag. 

Die viert ze enkel samen met haar man Prins Philip (die zelf in juni 99 jaar wordt) in hun privévertrekken in Windsor Castle, dat ligt 35 km ten westen van Londen centrum. Ze verblijven daar net als iedereen in quarantaine, sinds 19 maart. Ze worden enkel bijgestaan door een beperkt aantal leden van het huispersoneel. Die moeten daarbij alle afstandsregels in acht nemen, aangezien ze als 70-plussers allebei tot een  risicogroep voor corona behoren.

Zelfs toen ze begin deze maand haar uitzonderlijke tv-toespraak opnam om de Britten een hart onder de riem te steken was er maar één technicus in het vertrek toegelaten, die ook nog eens beschermende kledij moest dragen.

Geen eresaluut: kanonnen zwijgen

Traditioneel worden er op haar verjaardag bij wijze van eresaluut om 12 uur ’s middags 41 kanonschoten afgevuurd door The King’s Troop Royal Horse Artillery and The Honourable Artillery Company, in Hyde Park in Londen. Een normaal saluut is 21 kanonschoten, maar omdat Hyde Park een koninklijk park is worden dat er in dit geval 41. 

Het traditionele eresaluut met 41 kanonschoten wordt afgevuurd in Hyde Park in Londen.

Ook in the Tower of London – de voormalige gevangenis waar nu ook de kroonjuwelen bewaard worden – gaan normaal kanonschoten af, in dit geval 62 omdat het ook nog eens om een koninklijke residentie gaat. En dat geldt ook voor Edinburgh Castle in Schotland.

Maar dit jaar zal het op al die plekken doodstil blijven, op verzoek van de koningin zelf. Ze heeft laten weten dat ze het totaal ongepast zou vinden om in tijden van lockdown af te wijken van de geldende regels voor sociale afstand, enkel om traditionele plechtigheden uit te kunnen voeren. 

Geen vlagvertoon, geen parade

Normaal gezien vraagt de regering aan plaatselijke besturen om ter gelegenheid van de verjaardag van de Queen de vlag uit te hangen op overheidsgebouwen. Maar dit keer laat de regering iedereen de vrije keuze, ze mogen het dus ook achterwege laten als ze vinden dat die taak moeilijk uit te voeren is met de geldende regels om sociale afstand te bewaren.

Het is ook traditie dat de verjaardag van de koningin twee keer gevierd wordt: de eerste keer op haar échte verjaardag, 21 april, en daarna nóg eens op de tweede zaterdag van juni, dat is haar officiële verjaardag.

Die tweede viering gaat gepaard met een spectaculaire militaire parade: "Trooping the Colour". Daar nemen elk jaar zo'n 1400 soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten deel. De soldaten marcheren op marsmuziek en voeren ingewikkelde figuren uit, voor het oog van de Queen die de parade afneemt en de vlag groet.

PA Wire/PA Images

Trooping betekent zoveel als "ronddragen en tonen", en the colour is in dit geval de vlag. De traditie komt voort uit het gebruik om vóór een veldslag de vlag van het eigen regiment rond te dragen en te tonen aan de soldaten, zodat ze die goed zouden kennen en in de verwarring van de strijd zouden weten rond welke vlag ze zich moeten hergroeperen. 

De ceremoniële parade "Trooping the Colour" is een traditie sinds 1748. Dit jaar zou ze op zaterdag 13 juni plaatsvinden. Maar ze is nu al geschrapt, en voor zover bekend zijn er geen plannen om ze te verplaatsen naar een latere datum.

Lees verder onder de beelden van de "Trooping the colour"-ceremonie vorig jaar, op 8 juni 2019:

Videospeler inladen...

Videochat met de achterkleinkinderen

Dus het enige wat vandaag op de agenda staat zijn videogesprekken met familieleden: kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Van de kinderen van Prins William is geweten ze videogesprekken perfect onder knie hebben: George, Charlotte en Louis videochatten geregeld met hun ouders. Prins Louis viert op donderdag 23 april trouwens zijn tweede verjaardag.

Prinses Charlotte, Prins Louis en Prins George, achterkleinkinderen van de Queen.

Prins Philip (98) laat van zich horen

Maandag heeft de 98-jarige echtgenoot van de Queen voor het eerst sinds lang een bericht de wereld ingestuurd. Prins Philip deed dat om iedereen die zich inzet in de strijd tegen het coronavirus te bedanken.

Hij noemde daarbij artsen, zorgverstrekkers en wetenschappers, maar ook uitdrukkelijk iedereen die beroepsmatig of vrijwillig meewerkt om de samenleving draaiende te houden, bij landbouwbedrijven en supermarkten, bij de post en de pakjesdiensten, of bij de vuilnisophaling.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen