Verlaten straten in Moskou
AFP or licensors

In Rusland moet de piek nog komen: "Stijging gaat nu heel snel, ongerustheid over steden buiten Moskou"

In Rusland stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus de laatste dagen fors. "Men verwacht de piek in de komende weken", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend". "Moskou is het epicentrum, maar als het zo doorgaat wordt ook gevreesd voor problemen in de andere steden."

Terwijl bij ons en in landen als Spanje en Italië de epidemie een plateau bereikt heeft en het aantal patiënten langzaam achteruit gaat, is dat in Rusland nog helemaal niet het geval. Maar liefst 6.060 nieuwe besmettingen werden gisteren gerapporteerd. Het totale aantal bedraagt nu bijna 43.000. Officieel zijn 361 mensen overleden, maar mogelijk ligt het echte aantal een stuk hoger.

"Rusland zit echt nog in die heel snel stijgende lijn van het aantal besmettingen", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Men verwacht de piek in de komende weken. Opvallend is ook dat het gros van het aantal besmettingen en overlijdens in Moskou te vinden is. 25.000 gevallen in Moskou alleen, dat is echt het epicentrum. In de hoofdstad woont ook meer dan 10 procent van de bevolking, en het is de plek die het meest verbonden is met de rest van de wereld."

Rusland zit echt nog in die heel snel stijgende lijn van het aantal besmettingen

Correspondent Geert Groot Koerkamp

Anderzijds is er in Moskou wel de beste medische zorg. De capaciteit in de ziekenhuizen is opgetrokken en er is een speciaal ziekenhuis in aanbouw. "De vraag is hoe het zou gaan in andere steden als Jekaterinenburg of Novosibirsk. De vrees is dat ook daar problemen kunnen rijzen als het in dit tempo doorgaat."

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" (lees voort onder de audio):

AFP or licensors

Vrijheid voor de gouverneurs

Hoe pakt het enorme land de crisis aan? President Vladimir Poetin, die lang wachtte om maatregelen te nemen, erkent nu de ernst van de epidemie. Maar voor de aanpak geeft hij veel vrijheid aan de regionale gouverneurs. "Het verschilt van regio tot regio. In Moskou is er een strenge lockdown. Je mag alleen buiten als je online een formulier hebt ingevuld om toestemming te vragen, dan krijg je een code die je op je smartphone moet tonen aan de politie. In afgelegen gebieden in Siberië zijn er weinig of geen maatregelen van kracht."

Lees voort onder de foto van het toelatingssysteem om naar buiten te gaan.

AFP or licensors

Intussen hebben ook de Russen behoorlijk gehamsterd. En niet alleen levensmiddelen, maar ook cash geld. Sinds begin maart is volgens officiële cijfers ongeveer 1 biljoen roebel (ruim 12 miljard euro) opgenomen bij bankfilialen en geldautomaten. Dat is meer dan in heel 2019.

Alles komt goed, met Gods hulp
De Russische president Poetin in een videoboodschap aan het Russische volk

Of de populariteit van Poetin te lijden heeft onder de crisis, of net gestegen is, is moeilijk te zeggen volgens Groot Koerkamp. "Echte peilingen zijn er niet."  De president sprak gisteren in een videoboodschap de orthodoxe christenen toe. Hij wenste hen "geluk en gezondheid" toe. "Alles komt goed, met Gods hulp."

Meest gelezen