AP2005

Wereldwijd daalt aantal doodstraffen, maar Saudi-Arabië executeert volgens Amnesty meer dan ooit 

Wereldwijd is het aantal executies vorig jaar met vijf procent gedaald. Toch is de doodstraf nog minstens 657 keer uitgevoerd, zegt Amnesty International. Vooral de situatie in Saudi-Arabië baart zorgen. Daar is een recordaantal van 184 mensen geëxecuteerd.  Veruit het grootste aantal executies gebeurt nog altijd in China, wellicht duizenden elk jaar. Maar omdat de Volksrepubliek dat beschouwt als staatsgeheim kan Amnesty zelfs geen betrouwbare schatting maken.  

De Saudische autoriteiten executeerden vorig jaar 184 mensen, 6 vrouwen en 178 mannen. Dat zijn er ruim dertig meer dan het jaar ervoor. Iets meer dan de helft waren buitenlanders. 

De meeste terechtstellingen in Saudi-Arabië hadden te maken met drugsmisdrijven en moord. Maar Amnesty International wijst ook op het toenemende gebruik van de doodstraf als politiek wapen, tegen dissidenten uit de sjiitische moslimminderheid in Saudi-Arabië.

Zo vond bijna een jaar geleden een massa-executie plaats van 37 mensen. Bij hen waren 32 sjiitische mannen die veroordeeld waren voor “terrorisme” na processen gebaseerd op getuigenissen die waren afgedwongen door foltering.

AP2010

De doodstraf is weerzinwekkend. Er is ook geen bewijs dat ze misdadigers meer afschrikt dan de gevangenis

Lore Van Welden, Amnesty International

Minderjarige jongens in Iran

De landen die in 2019 de meeste doodstraffen uitvoerden, waren China (duizenden), Iran (minstens 251), Saudi-Arabië (184) en Irak (minstens 100).

Amnesty denkt dat het echte aantal terechtstellingen in Iran waarschijnlijk nog een stuk hoger ligt. Minstens vier mensen zijn geëxecuteerd op basis van eventuele misdrijven die begaan zijn nog voor ze achttien waren. Zo zijn twee jongens, Mehdi Sohrabifar en Amin Sedaghat, zijn in april vorig jaar in het geheim geëxecuteerd in Shiraz. Ze werden gearresteerd toen ze 15 waren, na een oneerlijk proces voor meervoudige verkrachting. Zelf wisten ze niets over hun executie. Hun lichamen vertoonden ook sporen van zweepslagen waarmee ze voor hun dood waren mishandeld.

De grote onbekende, China

Hoe komt het dat China, het land waar de meeste executies plaatsvinden, niet wordt meegeteld in de cijfers? Amnesty International rekent het cijfer voor China al tien jaar niet meer door. Omdat het juiste aantal er staatsgeheim is en de cijfers dus volledig onbetrouwbaar zijn. Amnesty neemt aan dat het er elk jaar duizenden zijn, en roept de Chinese overheid op tot transparantie.

We evolueren naar een wereld zonder doodstraf. Ooit, de vraag is alleen wanneer

Lore Van Welden, Amnesty International Vlaanderen

Toch is er ook goed nieuws. Voor het eerst sinds 2011 nam het aantal landen dat doodstraffen uitvoert in de regio Azië en Stille Zuidzee af. Japan en Singapore reduceerden fors het aantal terechtstellingen, respectievelijk van 15 naar 3 en van 13 naar 4.

In Afghanistan vonden vorig jaar voor het eerst sinds 2010 geen executies plaats. Ook in andere landen, zoals Taiwan, Thailand en de Russische Federatie werden vorig jaar geen doodstraffen uitgevoerd. Op termijn lijkt de afschaffing wereldwijd een haalbaar doel denkt Amnesty International. 

Meer dan honderd landen hebben de doodstraf al volledig afgeschaft. In 142 andere landen is ze in de praktijk afgeschaft. Het totale aantal bekende executies, vorig jaar dus 657, is ook het laagste aantal in tien jaar tijd. 

Meest gelezen