Natuurpunt

Te druk in natuurgebieden in Gent: "We openen de Vinderhoutse bossen om een betere spreiding van wandelaars te hebben"

Natuurpunt stelt de Vinderhoutse bossen, die lang afgesloten waren voor het publiek, open voor wandelaars om de drukte in natuurreservaten zoals Bourgoyen-Ossemeersen te verlichten. "De mensen moeten wel rekening houden met de social distancing en respect tonen voor de natuur", zegt Bart Vangansbeke van Natuurpunt.

Veel mensen trekken in deze coronatijden naar natuurgebieden vlakbij de stad, waardoor het vaak te druk wordt. Natuurpunt merkte dat bijvoorbeeld in natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen en besliste daarom om de Vinderhoutse bossen open te stellen, ook al is het gebied nog niet volledig af. "Het is al decennialang afgesloten omdat dit een groenpool is die nog in opbouw is. Het zal zelfs nog een lange tijd duren vooraleer die volledig af is. Maar ondertussen zijn er toch al een 5-tal wandellussen klaar waar wandelaars naartoe mogen gaan."

De nood aan groen is heel belangrijk voor mensen nu in deze tijden. We stellen dan ook met veel plezier onze groengebieden open voor iedereen.

Bart Vangansbeke van Natuurpunt

Nood aan meer groen

Natuurpunt beseft dat er nood is aan groen, zeker in deze tijden van quarantainemaatregelen. Een luchtje scheppen kan dan deugd doen: "Het belang van groen dichtbij de mensen is heel groot nu. Het is dan ook onze bedoeling om de groene recreatiegebieden die we beheren open te stellen zodat de mensen ervan kunnen genieten." Door deze bossen open te stellen is er ook meer ademruimte in de andere natuurgebieden in het Gentse: "We zagen al dat in Bourgoyen-Ossemeersen het soms echt veel te druk is, waardoor de regel van social distancing ook moeilijker wordt. Die drukte is niet goed voor de veiligheid, dus willen we de wandelaars meer spreiden en meer mogelijkheden aanbieden om te bewegen."

Kilometers lang meer wandelplezier

Wandelaars kunnen nu dus ook hun hart ophalen in de Vinderhoutse bossen. "Er zijn 5 nieuwe wandellussen, dus veel extra kilometers wandelplezier. De oude boskern die lang afgesloten was, is meteen ook mee opgenomen in een van de routes. De kern zelf is wel nog afgesloten omdat er daar te veel bedreigde natuurwaarden zijn en we willen die beschermen", legt Bart Vangansbeke uit.

Respect tonen voor de natuur

Het lijkt bijna een verplichting om de Vinderhoutse bossen vroeger open te stellen nu: "Maar dat is niet zo, we zijn eigenlijk heel blij dat we mensen kunnen laten genieten van de natuur dichter bij hun huis. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Honden mogen niet loslopen. Dat is vooral een probleem in het broedseizoen omdat de vogels kunnen gestoord worden. Wandelaars moeten ook op de wandelpaden blijven en ze mogen geen afval achterlaten. Er mag ook niet gefietst worden. Die zaken gebeuren nu wel iets meer door de drukte overal, we willen dat absoluut vermijden en vragen dan ook respect van de mensen."

De Vinderhoutse bossen zijn 70 hectare groot en zijn deel van een van de grote Gentse groengebieden. "Er komen in de toekomst nog veel bossen bij en dus meer gelegenheid voor mensen om van de natuur te genieten. De Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben de afgelopen jaren veel gronden bijgekocht om dit te kunnen verwezenlijken."

kasto80

Meest gelezen