BELGA/JANSENS

Twintig gedetineerden mogen Hasseltse gevangenis verlaten dankzij coronacrisis

Door de coronacrisis wordt een 20-tal gedetineerden van de Hasseltse gevangenis vervroegd vrijgelaten. Gedetineerden die zijn veroordeeld voor terreur of een zedenmisdrijf, komen niet in aanmerking. Het gaat om een strafonderbreking, geen strafvermindering. Dat meldt Het Belang van Limburg.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft een aantal maatregelen genomen om de druk op de Belgische gevangenissen te verlichten. Eén ervan is de vrijlating van gedetineerden, die daarvoor in aanmerking komen. Dat is nodig omwille van de gezondheidsrisico's door het coronavirus.

Het gaat om een strafonderbreking, en geen strafvermindering. Gevangenen worden vrijgelaten voor de duur van de maatregelen en worden daarna opnieuw verwacht in de gevangenis. De politie is per zone op de hoogte van de verblijfplaats van de gedetineerden.

Heel wat voorwaarden

De gevangenisbevolking zal gebracht worden tot maximaal de opvangcapaciteit van elke inrichting. Justitieminister Geens heeft om die reden beslist dat gedetineerden die zes maanden voor het einde van hun straf zijn, in aanmerking kunnen komen voor een vervroegde invrijheidstelling, mits voorwaarden.

Gedetineerden die een strafonderbreking krijgen, mogen niet meer dan tien jaar zitten, al een dag op penitentiair verlof geweest zijn, een positieve evaluatie hebben,  en niet veroordeeld zijn voor zedenfeiten of terreurdaden.

Meest gelezen