UHasselt-studenten mogen experimenten uitvoeren in ruimtestation ISS: "Unieke kans om magnetische velden te meten"

Vijftien UHasselt-studenten en doctoraatstudenten gaan anderhalf jaar een kwantummagnetometer ontwikkelen én ze mogen die naar het internationale ruimtestation ISS opsturen. Daar mogen ze er enkele maanden wetenschappelijke experimenten mee doen.

Het UHasselt-studentenproject OSCAR-QUBE is door het Europees ruimteagentschap ESA geselecteerd om een wetenschappelijk experiment uit te voeren in het internationale ruimtestation ISS.  

We willen een beter beeld krijgen van de magnetische velden rond de aarde

Vijftien UHasselt-studenten en doctoraatstudenten zullen het volgende anderhalf jaar werken aan de ontwikkeling van een kwantummagnetometer, waarmee ze vier maanden lang metingen kunnen uitvoeren in het ISS:  “We kunnen overal een magnetisch veld opmeten, en we willen dat specifiek naar de ruimte sturen, zodat we een beter beeld krijgen van de magnetische velden rond de aarde”, zegt student Maikel Kellens. "Dat is het magnetisch veld rond de aardkern zelf, maar ook van de zonnestromen die tot uiting komen in het noorderlicht. En we kunnen ook nog mineralen en oliedepots opsporen onder de aardkorst.”

Gekozen door ESA

Het project van de UHasselt is geselecteerd door de ESA uit 8 voorstellen en daar is Maikel best trots op. "We hebben ons project online uit de doeken gedaan voor de ESA. Door de coronacrisis konden we het niet zelf gaan uitleggen. Maar het Europese ruimtevaartagentschap zag wel potentieel in ons meetinstrument, dus het is heel interessant dat we ook effectief vanuit de ruimte metingen gaan mogen doen."

Midden 2021 zal de kwantummagnetometer van de UHasselt-studenten naar het ruimtestation verstuurd worden, waarna de wetenschappelijke experimenten van start kunnen gaan.

Meest gelezen