Protest in de staat Michigan.

Vlaming over protest in Amerikaanse staat Michigan: "Veel ongenoegen bij mensen, Trump neemt wraak op gouverneur"

Zijn de maatregelen om het coronavirus te bestrijden erger dan het coronavirus zélf? In de Verenigde Staten lijken sommige mensen daar alleszins van overtuigd, hier en daar waren er protesten tegen de coronamaatregelen. Het meeste protest was er in Lansing, in de staat Michigan. Marnix Van Holsbeeck woont in Michigan en ziet veel ongenoegen, én hij vermoedt een politiek steekspelletje.

Vorige week was er in Lansing in de Amerikaanse staat Michigan protest tegen de coronamaatregelen. Marnix Van Holsbeeck woont en werkt in de stad Detroit als arts, op 1,5 uur rijden van Lansing. "Er is veel ongenoegen bij heel wat mensen", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Er is onduidelijkheid over sommige regels die gouverneur Gretchen Whitmer heeft opgelegd." Van Holsbeeck noemt de regels niet noodzakelijk strenger dan in België. 

Niet op je boot aan je huis, zelfs niet als je alleen bent

Marnix Van Holsbeeck vanuit Detroit

"Rond 10 maart is er een rampenplan afgekondigd , op 24 maart zijn we in quarantaine gegaan. Daarna is dat verlengd op 9 april en verstrengd. Zo zijn bepaalde afdelingen in een grootwarenhuis afgesloten. Je kan geen plantzaad voor tomaten of radijzen kopen, je mag geen verf kopen, en dat terwijl meer mensen thuis zijn om iets te doen. Michigan is ook een staat van veel meren en dus watersport. Wie een eigen boot aan zijn huis heeft, mag  niet op het water, zelfs al ben je alleen." 

AFP or licensors

Politieke wraak?

Van Holsbeeck stelt dat Michigan over de coronapiek is. "Er zijn minder ziekenhuisopnames, mensen worden van de beademing genomen. Op een moment waren er 1.600 tot 2.000 nieuwe coronagevallen, nu is dat gedaald tot 600. Dat is duidelijk een kentering en meer en meer hoor je de oproep om terug te gaan werken."

En de betogers krijgen de steun van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij tweette "Bevrijd Michigan", net zoals hij deed voor enkele andere staten. In onder meer Minnesota, Indiana, Virginia, Ohio, North Carolina, Utah en Kentucky kwamen mensen op straat om hun ongenoegen te uiten. Ze vinden dat hun bestuur de economische impact van de strikte maatregelen zwaar onderschat. In Michigan werd gouverneur Whitmer al vergeleken met een tiran en de Duitse dictator Adolf Hitler.

Van Holsbeeck ziet achter de steun van Trump best politieke bedoelingen. "Onze gouverneur Whitmer (foto onder) heeft de president aangewreven dat hij niet op tijd voldoende beademingstoestellen liet produceren en dat er onvoldoende mondmaskers waren. Na verloop van tijd hadden de ziekenhuizen het nodige materiaal. Ik denk dat Trump wraak neemt. Het zijn verkiezingen eind dit jaar. Whitmer is een Democrate die de ambitie heeft om vicepresident te worden als Joe Biden president zou worden."

(lees rustig voort onder de foto en audio)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Florida laat opnieuw strandgangers toe

Volgens president Trump zijn de Verenigde Staten de piek van het aantal nieuwe besmettingen voorbij, en kunnen de maatregelen versoepeld worden. Hij kondigde daarom een stappenplan aan met drie fases. Een eerste fase van versoepeling kan van start gaan als er gedurende twee weken een daling in het aantal nieuwe besmettingen is. 

Het afgelopen weekend liet de staat Florida daarom opnieuw mensen op het strand toe. Instanties stellen dat de curve met besmettingen aan het afvlakken is. Florida kent officieel ruim 26.000 besmettingen en 770 doden. 

Op het strand gelden wel regels. Wie zich erop waagt, mag enkel sporten (wandelen/lopen, fietsen, surfen, zwemmen en/of vissen). Zonnebaden is verboden en afstand houden blijft de boodschap. "Dit is niet het moment om te feesten. Hou jezelf in beweging en ga daarna naar huis", zei Ellen Glasser, burgemeester van een badplaats, op een persconferentie. 

Vooral de eerste dag van de heropening bleek "een marteling" volgens lokale getuigen op nieuwszender CNN. Met zonnekloppers die geen afstand hielden en handdoeken die vlijtig gelegd werden op het strand van bijvoorbeeld Jacksonville. Anderen stellen dan weer dat er "heus genoeg plaats is op een strand" en dat een versoepeling hoop geeft. 

2020 Getty Images
2020 Getty Images

Meest gelezen