Open VLD haalt voorzittersverkiezingen uit coronaslaap: eind mei opvolger voor Rutten

De voorzittersrace bij Open VLD kan opnieuw starten. Het partijbestuur van de Vlaamse liberalen heeft de herstart van de voorzittersprocedure vanmorgen goedgekeurd. De vier kandidaten blijven dezelfde, maar leden zullen enkel digitaal of telefonisch kunnen stemmen. Tegen eind mei moet de opvolger van voorzitter Gwendolyn Rutten bekend zijn.

Normaal gezien moest de opvolger van Rutten intussen al bekend zijn. Maar als gevolg van de coronacrisis besliste de partij op 19 maart om de pauzeknop in te drukken en de voorzittersverkiezingen - een race tussen Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Els Ampe, en Stefaan Nuytten  - voor maximaal twee maanden uit te stellen.

Het partijbestuur van Open VLD heeft nu het licht op groen gezet voor de herstart van de interne procedure. De bedoeling is dat de campagne vanaf vandaag kan worden hervat, maar dan wel op een "serene en sobere" manier. Er komt ook nog een online voorzittersdebat, maar daar moet nog een datum voor geprikt worden.

Vanaf maandag 18 mei 10 uur kunnen alle stemgerechtigde leden hun stem uitbrengen. Dat kan tot vrijdag 22 mei 12 uur. Door de coronamaatregelen is het stemmen op 110 fysieke stemlocaties geschrapt. Stemmen kan digitaal of telefonisch. De stemming gebeurt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

Uitslag uiterlijk 29 mei

Vrijdagnamiddag 22 mei zal de uitslag van de eerste ronde bekendgemaakt worden. Heeft geen van de kandidaten een absolute meerderheid, dan volgt een tweede ronde van vijf dagen. Die start op maandag 25 mei om 10 uur en loopt tot 29 mei om 12 uur. Uiterlijk eind mei weten we dus wie de komende vier jaar aan het hoofd zal staan van de Vlaamse liberalen.

Ook de verkiezing van het nieuwe partijbestuur wordt opnieuw opgestart. Dat orgaan bestaat naast de voorzitter uit twintig rechtstreeks verkozen leden. Er hebben zich 116 kandidaten aangemeld voor een zitje in het partijbestuur. Ook het mandaat van een bestuurslid duurt vier jaar.

Meest gelezen