Douglas Sacha

Waterbeheerder klaar om vervuiling van Schelde uit Frankrijk op te vangen: "Zorgen dat zo weinig mogelijk vissen sterven”

De Vlaamse Waterweg neemt maatregelen om vissterfte op de Bovenschelde tegen te gaan. Vooral in de regio Oudenaarde in Oost-Vlaanderen en Avelgem in West-Vlaanderen wordt die verwacht in de zijarmen van de Schelde na een zware watervervuiling in Frankrijk. 

 “In Frankrijk is enkele dagen geleden bij een dijkbreuk aan een suikerbietenfabriek massaal veel afval in de Schelde terecht gekomen. Het gaat om pulp van bieten en die zorgt ervoor dat de zuurstof uit het water verdwijnt. De vervuiling is nu, via Wallonië, op weg naar Vlaanderen.  Wanneer de pulp hier precies zal zijn, is moeilijk te zeggen. Er zit weinig stroming op de Schelde omdat het de laatste dagen weinig geregend heeft. Toch zijn we voorbereid op het ergste", zegt Karen Buyse van de Vlaamse Waterweg.  

Vooral gevaar in de zijarmen

Als de zuurstof verdwijnt, vluchten vissen vaak naar zijarmen. Daar dringt de vervuiling later door. We vrezen dus vooral voor vissterfte in de zijarmen in Oudenaarde en Avelgem”, vertelt Karen Buyse van de Vlaamse Waterweg.  Verder stroomafwaarts richting Gent en zelfs Antwerpen stelt het probleem zich minder. "Tegen dan is de vervuiling al voldoende verdund en speelt dat effect gelukkig minder", zegt Buyse. 

Beluchters en zuurstofmeters

De Vlaamse Waterweg heeft voorzorgen genomen. "Er staan twee beluchters klaar die net op die twee kritieke punten voor extra zuurstof in het water kunnen zorgen. Om te weten wanneer de toestand kritiek wordt, zijn er ook zuurstofmeters in het water geplaatst om alarm te slaan'", verklaart Buyse nog. De kans bestaat dat er binnenkort al dode vissen opduiken in het gebied. "Dat zal in de eerste plaats om dieren gaan die stroomopwaarts gestorven zijn, in Frankrijk of Wallonië, en afgedreven zijn."

Meest gelezen