"Babbelbus" maakt veilig bezoek mogelijk in woonzorgcentrum in Brasschaat

Om bewoners en hun familieleden dichter bij elkaar te brengen, is woonzorgcentrum De Mick in Brasschaat gestart met een "babbelbus". In een liftbus, die gebruikt wordt voor mensen die slecht te been zijn, werd een doorzichtige wand geplaatst. Op die manier kunnen bewoners van het woonzorgcentrum hun familieleden zien, zonder het risico te lopen om besmet te worden met het coronavirus.

"We hadden al langer het idee om iets te doen met een caravan bijvoorbeeld", vertelt Roeland Decraene, directeur van het woonzorgcentrum De Mick in Brasschaat. "Maar aangezien elk woonzorgcentrum liftbussen heeft, die nu niet gebruikt worden, is de keuze daarop gevallen. Een zeilmakerij heeft een tussenwand gemaakt, en op één dag was het geklonken". 

"De bus stond al enkele weken klaar", gaat Decraene verder, "door de commotie vorige week over het al dan niet toelaten van bezoek, hebben we beslist om ermee te starten." 

We merken vooral bij mensen met dementie dat er interesse is van familieleden, skypen of telefoneren ligt daar een stuk moeilijker 

directeur Roeland Decraene

De bus werd zo ingericht dat een bewoner met de lift langs de achteringang binnen kan en een bezoeker langs de zij-ingang aan de andere kant van de doorzichtige wand terechtkomt. Zo zijn er twee aparte ruimtes ontstaan, met elk hun eigen ingang. Op die manier kunnen bewoners van het woonzorgcentrum hun familieleden zien, zonder het risico te lopen om besmet te worden met het coronavirus. "Het is heel mooi om te zien", zegt Decraene, "en we merken vooral veel interesse bij familieleden van mensen met dementie om een busbezoek te brengen. Andere bewoners kunnen skypen of telefoneren, bij demente personen ligt dat een stuk moeilijker."

De bus staat elke werkdag  aan een van de vijf entiteiten van het woonzorgcentrum en is toegankelijk tussen 10 en 17 uur. Een gesprek is beperkt tot een kwartier.  Na elk bezoek wordt de bus weer ontsmet. Decraene hoopt dat de 'babbelbus' ook andere woonzorgcentra op ideeën kan brengen.

Meest gelezen