CEO UZ Brussel: "Ik ben bang dat de goeie relatie tussen wetenschap en politiek onder spanning staat"

De CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel vreest dat de relatie tussen wetenschappers en politici in deze coronacrisis onder druk staat. Hij pleit voor een eengemaakt commando. "In het begin ging het over feiten, niet over meningen, maar zaken veranderen", zei hij in "Het Journaal". Eerder vandaag schreven de rectoren van verschillende Vlaamse universiteiten een open brief over de spanning tussen politiek en wetenschap.

Marc Noppen, de CEO van UZ Brussel, is aanvankelijk vol lof over de communicatie van de overheid en de samenwerking tussen politiek en wetenschap. "In het begin kregen wij een heel krachtig signaal. We zagen een overheid die duidelijk werd geadviseerd door experts, door virologen. Er kwamen heldere boodschappen. 'Blijf in uw kot' van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ging de wereld rond."

"Het ging in het begin over feiten, niet over meningen of ideologieën, maar ik ben bang dat er spanning komt op de relatie tussen wetenschappers en de politiek. Vandaag gaan we stilaan richting de oude gewoontes van onderhandelen en stakeholders, taskforces en groepen."

Noppen wil het liefst een eengemaakt commando zien tegen corona. "Ik krijg heel wat omzendbrieven. Die komen van alle kanten: de gemeenschappen, federaal, het wetenschappelijk instituut Sciensano."

"Ik benijd de politici niet, want het is niet makkelijk om nu de juiste beslissingen te nemen, maar als je het te goed wil doen en te gedetailleerd, dan kom je te laat. Liever duidelijke en heldere boodschappen. Je zult je dan wel eens vergissen, maar dat is niet erg. Je kunt dat altijd nog herstellen."

Bekijk hier het interview met Marc Noppen in "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Open brief

Eerder op de dag verscheen een open brief van een aantal rectoren van Vlaamse universiteiten. Zij delen de vrees van Marc Noppen.

U kan de volledige open brief hier lezen.

Luc Sels, rector van de KU Leuven, start zijn pleidooi met een positieve noot. "Ik heb in mijn loopbaan nog nooit zoveel actieve politieke steun voor de wetenschappers gevoeld als vandaag," zegt hij in "De Ochtend" op Radio 1. "En omgekeerd heb ik politieke beslissingen nog nooit zo goed omarmd gezien door wetenschappers."

Maar de druppel die de emmer deed overlopen was een artikel van enkele dagen geleden, waarin gesproken werd over ruis tussen politiek en wetenschap en "enkele politici anoniem hun ongezouten mening gaven over de virologen die ons vandaag door de crisis proberen te loodsen," aldus Sels.

"Ik zie dat er een soort spanning ontstaat alsof onder andere virologen enkel uitspraken doen over deze pandemie vanuit hun kennis vanuit het virus. En dat aan de andere kant politici zich moeten bekommeren om de economie en de maatschappij. Maar dat is niet zo. Ook die virologen en epidemiologen doen uitspraken over de totaliteit, zij houden rekening met de effecten op de economie en maatschappij."

Plicht van virologen om in media kennis mee te geven

De virologen en epidemiologen zijn deze dagen omnipresent in zowat alle media. "Maar stel u eens het omgekeerde voor," stelt de rector van de KU Leuven. "Waar halen wij anders onze informatie als burger? Ik zie geen alternatief. Het is hun verdomde plicht om die kennis vanuit hun onderzoek bij te brengen."

Het is de verdomde plicht van virologen om de kennis vanuit hun onderzoek bij te brengen

Daarnaast leeft soms het gevoel dat ook de wetenschappers het niet altijd weten. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie over de mondmaskers: eerst zeiden wetenschappers dat die geen nut hebben, nu zijn meer en meer landen ze aan het verplichten. Wetenschap is onzeker, klinkt het. "Dit virus ontsluit haar geheimen stapsgewijs," verduidelijkt Sels. "Ook de wetenschappers zitten in een situatie van voortschrijdend inzicht. Dat gaat gepaard met inconsistenties en aarzelende uitspraken. "

Wie Marc Van Ranst in zijn advies al betrapt heeft op nog maar enige ideologische kleuring, mag mij opbellen

En dan is er nog de kritiek op viroloog Marc Van Ranst, onder meer omdat hij op sociale media vaak openlijk in de clinch ligt met verschillende politici. "Wat Marc doet op sociale media, is wat hij doet als burger van dit land met een eigen politieke opinie en het is als wetenschapper niet verboden om een politieke opinie te hebben. Wie hem in zijn advies al betrapt heeft op nog maar enige ideologische kleuring, mag mij opbellen. Ik heb het nog niet gehoord."

Meest gelezen