Al meer dan 300.000 bezoekers wereldwijd voor virtuele rondleidingen in Vlaamse musea: nu deel 3 over Rubens

Sinds de lockdown hebben al meer dan 300.000 bezoekers uit 44 landen online een bezoek gebracht aan Vlaamse musea. Die zijn vanwege de coronamaatregelen gesloten. Maar Toerisme Vlaanderen publiceert virtuele rondleidingen op Facebook en YouTube, onder de titel “Stay at Home Museum”. Zo kan iedereen in zijn huiskamer de Van Eyck-tentoonstelling in Gent en een Breugel-rondleiding in Brussel bewonderen. Vanavond gaat het derde luik in première, met een VIP-bezoek aan het Rubenshuis in Antwerpen. 

Door de coronamaatregelen zijn alle musea in ons land gesloten. Maar Toerisme Vlaanderen bleef niet bij de pakken neerzitten. De dienst publiceert op Facebook en YouTube filmpjes van een half uur met virtuele rondleidingen in Vlaamse musea. En die blijken een doorslaand succes. 

De kunstliefhebber krijgt een echte VIP-behandeling, want zijn persoonlijke gids is niemand minder dan de curator, de museumdirecteur of soms zelfs de kinderburgemeester. 

Ruim 330.000 bezoekers hebben ondertussen gekeken naar de eerste twee afleveringen van de reeks: een rondleiding op de Van Eyck-tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, en een rondleiding over Bruegel in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. De helft van de bezoekers komt uit het buitenland, alles samen waren er kijklustigen uit 44 verschillende landen. 

Het initiatief kon rekenen op grote aandacht van de buitenlandse pers, en dat verklaart de belangstelling uit alle hoeken van de wereld, zegt woordvoerder Stef Gits van Toerisme Vlaanderen:

De BBC heeft het initiatief bestempeld als "Best Lockdown Entertainment"

Stef Gits, woordvoerder Toerisme Vlaanderen

Stef Gits: “We zien dat onze virtuele museumrondleidingen door zowat 50 buitenlandse media zijn opgepikt intussen, dat gaat dan van Le Figaro, over El Païs tot CNN. En natuurlijk ook de BBC, die het initiatief zelfs bestempeld heeft als “Best Lockdown Entertainment.” 

Bekijk hieronder de eerste aflevering, over Jan Van Eyck:

VIP-rondleiding in Rubenshuis

Deze woensdagavond 22 april gaat het derde luik in première. Vanaf 19 uur pakt het Stay At Home Museum uit met een naam als een klok: Pieter Paul Rubens, de bekendste Vlaamse schilder in het buitenland.

Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen, leidt zijn gasten virtueel rond in de woning waar de kunstenaar leefde en werkte.  Daarna kunnen de kunstliefhebbers vragen stellen tijdens een live vragenrondje via Facebook.

Aanmelden voor de rondleiding van vanavond en het aansluitende vragenrondje kan hier

Bekijk hieronder de tweede aflevering van de reeks, over Bruegel:

James Ensor en Oostende

Op woensdag 29 april is het Stay At Home Museum te gast in Oostende, de geboortestad van James Ensor. Mieke Mels, curator van Mu.ZEE is dan de gids. Deze rondleiding zal ook extra toegankelijk gemaakt worden voor doven en slechthorenden. 

Kinderburgemeester

Op woensdag 6 mei richt het Stay At Home Museum zich tot de jonge kunstliefhebbers, met een rondleiding door de kinderburgemeester van Mechelen. Camila Ladrón de Guevara Espindola (10) gidst de kijker door het Hof van Busleyden, een prachtig renaissance stadspaleis. Daarmee wordt de reeks van het Stay At Home Museum voorlopig afgesloten.

Meest gelezen