Belga

Maximumsnelheid van 20 kilometer per uur in Brusselse Vijfhoek: “Voetgangers meer ruimte geven tijdens coronacrisis"

De stad Brussel gaat alle straten binnen de Kleine Ring, de zogenoemde Vijfhoek, omvormen tot woonerf. In een woonerf mogen auto's en fietsen maar 20 kilometer per uur rijden, voetgangers hebben er voorrang. “We willen de Brusselaars tijdens deze coronacrisis meer ruimte geven”, klinkt het bij de bevoegde schepen.

In een woonerf hebben voetgangers voorrang en mogen ze ook de volledige breedte van de straat gebruiken om zich te verplaatsen. “Je mag als voetganger oversteken waar je wil, automobilisten moeten daar rekening mee houden en hun snelheid aanpassen”, zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen). “Zo mag je maximaal 20 kilometer per uur rijden, of je nu met de auto of fiets bent. Ook de bussen moeten zich aanpassen.” De verkeerslichten in het woonerf gaan overal oranje knipperen, behalve op de Koningsstraat en de Regentschapsstraat omdat daar trams rijden. 

Voetgangers en fietsers moeten zich veilig kunnen verplaatsen in de stad

"We bereiden ons als stad voor op een moment dat de strenge regels versoepeld worden", zegt schepen Bart Dhondt. "Ook al weten we dat de fysieke afstandsregels waarschijnlijk nog even zullen behouden blijven. Op dat moment willen wij ervoor zorgen dat onze Brusselaars en de bezoekers zich in alle veiligheid kunnen verplaatsen in het centrum van de stad. We willen ook aanmoedigen dat mensen zich te voet of per fiets verplaatsen.”

De stad gaat nu bekijken hoeveel verkeersborden er nodig zijn om het woonerf aan te kondigen en of er nog specifieke maatregelen genomen moeten worden, bijvoorbeeld het plaatsen van bloembakken om straten af te sluiten. Eind deze maand, begin mei zouden de regels over het woonerf dan in voege treden. 

Ter Kamerenbos

Het woonerf is niet de eerste maatregel van de Stad Brussel, ook het Ter Kamerenbos is sinds 19 maart afgesloten voor het verkeer. “We merken dat de sluiting veel mensen deugd doet en er veel meer plaats is om te genieten van wat ruimte. We volgen de situatie verder op, maar tot nader orde blijft het Ter Kamerenbos volledig open voor voetgangers en fietsers en gesloten voor auto’s", besluit schepen Bart Dhondt.

Meest gelezen