Cafés en restaurants opnieuw open? "Opdienen op afstand is onmogelijk"

Naast winkels en bedrijven gaan ook bij de café- en restaurantuitbaters steeds meer stemmen op voor een heropening, maar of dat mogelijk is op een veilige manier blijft voor velen onduidelijk. 

Werkgeversorganisaties willen dat winkels en bedrijven vanaf 4 mei hun activiteiten hervatten voor zover dat mogelijk is. Als een veilige afstand gegarandeerd is, dus. Ook bij veel cafés en restaurants klinkt dezelfde vraag. Sonja Vreven uit Genk baat Café Sonja uit en heeft genoeg van de maatregelen. "Hoe sneller we opengaan, hoe beter. Ik ben al dicht van 14 maart. Het begint dus echt wel lang te duren nu", zegt ze. 

5 tafels

In Nederlands-Limburg gaan er net als hier ook steeds meer stemmen op om cafés en restaurants opnieuw te laten openen. In Maastricht hebben zelfs al verschillende zaken geoefend met die anderhalvemeterregel om te kijken hoe ze dat veilig gaan doen. Uit die test kwamen positieve reacties. 

Toch lijkt het voor uitbaters nog onduidelijk of hun zaak heropenen op een veilige manier wel kan. "Ik heb geen idee hoe het veilig zou moeten. Iedereen met mondmaskers zie ik niet zitten, en als ik mijn tafels uiteen moet zetten, houd ik er maar 5 over, want groot is het hier niet", zegt Sonja. "En opdienen is al helemaal onmogelijk als ik anderhalve meter afstand moet houden. Ik ga liever gisteren dan vandaag open, maar hoe dat moet? Ik heb er geen idee van."

Meest gelezen