Campinguitbaters binnenland hopen op Belgische toeristen: "We moeten toch niet allemaal naar de kust trekken" 

Hoe onze zomer eruit zal zien is nog koffiedik kijken. Ook de toeristische sector wacht af. Maar als er gereisd mag worden dan hopen de campinguitbaters in het binnenland alvast dat landgenoten hen niet vergeten. "We moeten toch niet allemaal naar de kust of de Ardennen", klinkt het bij enkele Vlaams-Brabantse uitbaters. 

De paasvakantie moest het kampeerjaar helemaal op gang trekken. Maar door de coronamaatregelen is en blijft het stil op de Belgische campings. "We zien nu toch al dat heel wat campings een verlies van zo'n 25 à 30 procent omzet hebben", zegt Dirk Metsu van de kampeerfederatie Recread. "Het is van groot belang dat we binnenkort dan ook kunnen open gaan, want anders wordt het voor enkele uitbaters wel heel moeilijk om te overleven." 

Buitenlandse toeristen

De helft van de campings in Vlaanderen wordt uitgebaat aan de kust, gevolgd door Limburg en Antwerpen. Ook in Vlaams-Brabant spotten we enkele kampeerterreinen. Daar hopen ze in de zomer vooral landgenoten te verwelkomen. "Bij ons kamperen vooral buitenlandse toeristen die op doorreis zijn of die onze steden bezoeken", vertelt Geert van Camping Grimbergen. "95 procent van mijn klanten komt uit Italië, Spanje of Duitsland. Maar als de grenzen gesloten blijven, zullen we het van de Belgen moeten hebben en dan hoop ik echt dat ze niet allemaal naar de kust trekken."

Laat ons hopen dat niet iedereen een vakantie aan de kust kiest

Nancy Claryns - camping De Stille Kempen in Diest

Ook op caming Druivenland in Overijse  hopen ze dit jaar meer Belgen over de vloer te krijgen. "Ik vermoed dat heel wat landgenoten effectief in eigen land op vakantie zullen gaan, als dat mag nauurlijk. Maar ik vrees dat ze in eerste instantie zullen kiezen voor de Belgische kust", zegt uitbater Herman Reynaers. "Een Antwerpenaar of Limburger moet slechts een uurtje rijden om  Brussel te bezoeken, zij zullen niet op onze camping overnachten." Ook Nancy Claryns van camping De Stille Kempen in Diest treedt haar collega's bij. "Ik hoor dat veel mensen intussen een vakantiebestemming in eigen land zoeken, laat ons hopen dat niet iedereen voor de kust kiest." 

Als alle Belgen alleen in eigen land op vakantie mogen gaan, dan zal er ook volk zijn op de binnenlandse campings

Dirk Metsu, Recread

Volgens de sectorfederatie Recread  hoeven de uitbaters niets te vrezen. "Als we met z'n allen in eigen land op vakantie mogen gaan, zullen we ook moeten uitkijken naar andere bestemmingen dan de kust en de Ardennen", zegt Dirk Metsu. "Volgens mij zal er genoeg volk zijn op alle campings dit jaar al zullen campinguitbaters misschien wel bepaalde maatregelen moeten treffen alvorens ze de deuren kunnen openen."

Maatregelen camping

In Grimbergen wordt alvast nagedacht hoe de camping indien nodig opnieuw kan ingericht worden om te voldoen aan mogelijke richtlijnen zoals het voldoende afstand houden. "We kunnen het terrein opnieuw inrichten zodat er voldoende afstand is tussen de verschillende kampeerders.  Ook in het restaurant kan er voldoende plaats gehouden worden." In Overijse vraagt campinguitbater Herman zich wel af hoe er voldoende afstand kan gehouden worden in het sanitaire blok. "Ik weet nog niet hoe ik dat moet aanpakken, maar voor alles is er een oplossing, het belangrijkste is dat we zouden kunnen openen, alleen kost het ons dan opnieuw extra centen." 

Stacaravans

Niet enkel en alleen toeristen met eigen camper op tent staan op de Belgische campings, ook heel wat mensen hebben er hun eigen stacaravan op een plekje dat ze huren. "Deze mensen hebben voor een jaar huur betaald, maar zij mogen nu helaas niet op het domein komen", vertelt Nancy van camping De Stille Kempen. "Een vergoeding of terugbetaling kunnen we hen niet gegeven, want ook wij hebben vaste kosten die we moeten blijven betalen. 

Dit is overmacht, een compensatie voor vaste klanten met stacaravan lijkt mij niet realistisch

Dirk Metsu, Recread

Ook Dirk Metsu van de sectorfederatie vindt niet dat campinguitbaters de vaste klanten met stacaravan moeten vergoeden voor de maanden die zij niet op de camping terecht konden. "Een uitbater kan hier weinig aan doen. Dit is overmacht. Maar het is natuurlijk nog vroeg. Wie weet komt er wel nog een of andere steun van onze regering, dat valt af te wachten. Maar ik denk niet dat de vaste klanten zullen moeten rekenen op een of andere compensatie."  

Meest gelezen