Radio 2

Code rood in omgeving rond Averbode: "Wandelen mag, maar wees voorzichtig!"

In de bossen en op de heide op het drie provinciënpunt rond de abdij van Averbode geldt code rood. Door de aanhoudende droogte en de strakke oostenwind is er extreem hoog brandgevaar. 

"De toegang tot het natuurgebied is niet verboden maar wordt wel afgeraden, zegt de burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes (CD&V). "Er mag geen vuur gemaakt worden en uiteraard mag er in de bossen en op de heide niet gerookt worden. Kinderen mogen niet zonder toezicht in de bossen, en de mensen van Agentschap van Natuur en Bos (ANB) zullen daar toezicht op houden." Dennenbossen en droge, open heidegebieden zijn extra brandgevoelig, en de beperkte regenval van afgelopen zaterdag was onvoldoende.

Brandweer staat klaar

"Het is trouwens niet de eerste keer dat code rood wordt afgekondigd, ik denk dat we dat de laatste jaren een keer per jaar gehad hebben", zegt Claes. "Wandelen mag nog wel en als je dat doet, wees dan uiterst voorzichtig." Er zijn ook afspraken gemaakt met alle brandweerposten uit de regio om meteen met veel mensen en middelen uit te rukken, mocht een brand de kop opsteken. De laatste grote bosbrand dateert intussen al van 2003. 

Meest gelezen