THOMAS_VERFAILLE

Coronapatiënten in UZ Gent volgen geen apart parcours meer op spoed: “Dit wordt het nieuwe normaal”

De spoedafdeling van het Gentse UZ werkt weer grotendeels zoals voor de coronacrisis. Mogelijke coronapatiënten worden niet meer in een aparte afdeling onderzocht. Toch is er geen gevaar voor de andere patiënten, maakt het ziekenhuis zich sterk. 

Door de daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames reorganiseert het UZ Gent zijn spoedafdeling, zegt spoedarts Tania Desmet: “Tot gisteren werkten we met 4 compleet afgescheiden zones. We merkten dat het aantal patiënten sterk terugliep. Daarom brachten we die terug tot 2 zones. Dat werkt efficiënter en zelfs veiliger.”

Elke patiënt ligt in een afgesloten box en kan dus niemand anders besmetten

Spoedarts Tania Desmet

Eén zone is voorbehouden voor mensen die nog mobiel zijn en kleinere trauma’s hebben. In de andere zone komen patiënten terecht die moeten neerliggen. “Hier wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mensen met of zonder corona. Maar voor alle duidelijkheid: elke patiënt ligt in een afgesloten box en kan dus niemand anders besmetten.”

Zelfde ingang

Mensen met ademhalingsproblemen - dus mogelijke coronapatiënten- komen voortaan dus weer via dezelfde ingang binnen als andere patiënten. Toch hoeven de mensen niet bang te zijn, maakt de spoedarts zich sterk: “Het is heel begrijpelijk dat mensen angst hebben, maar dat is nergens voor nodig. Dit is een veiligere werking. We keren eigenlijk terug naar de procedures die we door en door kennen en dan maak je minder fouten.”

Voor Tania Desmet moet dit het nieuwe normaal worden “Covid-19 zal er nog een tijdje zijn en spoeddiensten moeten zich weer organiseren op een manier waar ze vertrouwd mee zijn. De uitzonderlijke werking van de voorbije weken is niet vol te houden.”

Goed nieuws

Het feit dat ze de werking nu al kunnen vereenvoudigen, stemt Desmet hoopvol: “Dit is eigenlijk heel goed nieuws. Het betekent dat we in de plateaufase zitten of zelfs de daling al hebben ingezet van het aantal ziekenhuisopnames.”

kasto80

Meest gelezen