2020 Getty Images

Dodental bloedigste schietpartij in Canadese geschiedenis stijgt tot zeker 22

Het dodental van de aanslag in Canada is opgelopen tot minstens 22. Afgelopen weekend trok een schutter moordend door de Canadese provincie Nova Scotia. Hij had zich verkleed als politieagent. Over zijn motief is nog altijd niks bekend.

De schietpartij begon afgelopen zaterdag en eindigde 12 uur later, toen de politie de dader doodschoot. Volgens de politie had hij de moord op zijn eerste slachtoffers gepland, maar ging het daarna om willekeurige slachtoffers. Zo stak hij ook een aantal huizen in brand. De politie vreest dat er mogelijk nog slachtoffers gevonden zullen worden in huizen die door de dader in brand werden gestoken. 

De dader zou volgens de politie alleen hebben gehandeld. Over een motief is nog niets bekend. Hij had zich verkleed als agent en ook zijn auto had hij zo uitgerust waardoor hij leek op een patrouillewagen. Daardoor kon hij aanvankelijk vrij bewegen in een gebied van 50 kilometer rond Portapique, waar de aanslag begon. 

Ondertussen komt er kritiek op de overheid, omdat er geen waarschuwing werd gestuurd naar gsm's in de buurt van waar de schietpartij plaatsvond. Het systeem werd eerder nochtans wel gebruikt om iedereen aan te raden binnen te blijven in de strijd tegen het coronavirus.

De Canadese premier Justin Trudeau spreekt in een verklaring van een "tragedie". Schietpartijen van die omvang zijn zeldzaam in Canada. Volgens de autoriteiten was dit de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van het land.

The Canadian Press/PA Images

Meest gelezen