Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Eén op de acht gezinnen financieel uiterst kwetsbaar voor coronacrisis, tegelijk denken veel mensen te kunnen sparen

Eén op de acht gezinnen kan snel in financiële problemen komen in deze coronacrisis. Tegelijk gaan meer mensen ervan uit dat ze kunnen sparen. Dat blijkt uit de maandelijkse studie over het consumentenvertrouwen van de Nationale Bank. 

Elke maand houdt de Nationale Bank een enquête over de vooruitzichten van de gezinnen over de economische situatie . Deze maand april is dat vertrouwen ongezien ineengestort en bevindt zich dat op het laagste peil sinds 1985.

Deze keer heeft de Nationale Bank wat extra vragen gesteld over het inkomensverlies en over de spaarbuffer die gezinnen hebben om dat inkomensverlies te overbruggen. Uit de antwoorden blijkt dat 1 op de 8 gezinnen heel kwetsbaar is. Het gaat dan om gezinnen die verwachten ten minste 10 procent van hun inkomen te verliezen, terwijl ze maar voor 3 maanden spaargeld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.

Opvallend is dat veel meer mensen ervan uitgaan dat ze de komende tijd kunnen sparen. Het is al van eind 2012 geleden dat die spaarvooruitzichten zo positief waren. Dat komt wellicht omdat gezinnen ook minder kunnen uitgeven, bijvoorbeeld aan uitstapjes en reizen.

Ook zelfstandigen en kmo's somber

Ook de Vlaamse zelfstandigen en kmo's zijn bijzonder somber gestemd. Uit de KMO-barometer van ondernemersorganisatie Unizo blijkt dat de ontevredenheid in de eerste drie maanden van dit jaar gezakt is naar het slechtste niveau sinds de start van de metingen in 1987. Vooral de sectoren van de kleinhandel en industrie maken zich grote zorgen, vooral over de rendabiliteit en de economie. Volgens Unizo tonen de cijfers aan dat er dringend nood is aan perspectief op een snelle heropstart van de economie.

Meest gelezen