Factchecker Maarten Schenk over nep coronanieuws: “Wordt vaak gedeeld met de beste bedoelingen”

Staatsveiligheid waarschuwt voor desinformatie en fake news. Allerlei aan corona gelinkt nepnieuws verspreidt zich even snel als het virus zelf. Factchecker Maarten Schenk uit Houthalen merkt het ook. 90% van de berichten die hij controleert gaan nu over corona.

De gekke coronaberichten die de ronde doen, variëren sterk. Er zijn er veel met zogezegd goede raad over hoe huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kunnen helpen tegen corona. “Het verhaal dat je mond gorgelen met gezouten water zou kunnen helpen, is een typisch voorbeeld,” zegt Schenk. Het zijn simpele remedies die te goed lijken om waar te zijn. “En dat zijn ze ook, maar ze worden makkelijk gedeeld, omdat het maar eens moest kloppen in de ogen van de lezer.”

Soms gaat het ook om grappen of satirische berichten, die met schermafdrukken de wereld rond gaan zonder dat de context duidelijk is. Kwaadaardigere vormen van desinformatie zijn berichten die doelbewust de wereld worden ingestuurd om samenlevingen te ontwrichten.

Gevaarlijk

Fake news en foute informatie zijn niet zonder gevaar, zegt Maarten Schenk. “Als zo’n gsm-mast in brand wordt gestoken, zoals afgelopen weekend in Pelt, dan is dat op zich al erg. Maar de gevolgen reiken verder dan de brand alleen. Want wat als je net op dat moment met een noodsituatie zit en je hebt een ambulance nodig, maar je kan niet bellen?” Het belang van juiste informatie kan niet onderschat worden, vindt Schenk: “De inzet is groter nu het over de volksgezondheid gaat. Foute informatie over een presidentskandidaat is erg en beïnvloedt het stemgedrag, maar nu gaat het over onze gezondheid en is iedereen betrokken.”

Maarten Schenk controleert vooral Amerikaanse berichten op hun waarheidsgehalte voor het internetplatform Lead stories. Maar hij benadrukt dat we zelf ook kunnen helpen: “Niet zomaar delen wat je onder ogen krijgt. Vaak verspreiden mensen dat soort berichten met een goedbedoelde naïviteit.  'Het moest maar eens waar zijn dan help ik door de info te delen', is dan de redenering. Maar bij gevaarlijk nepnieuws maak je het zo alleen maar erger. Je kijkt beter eens naar de originele bron of naar meerdere betrouwbare bronnen.”

Luister hieronder naar het volledige interview met Maarten Schenk

Meest gelezen