De opening van het Oktoberfest vorig jaar, taferelen die we dit jaar niet zullen zien.
AFP or licensors

Coronapandemie treft ook bierliefhebbers in het hart: geen Oktoberfest in München dit jaar

De coronapandemie heeft een zoveelste slachtoffer gemaakt onder de massabijeenkomsten: ook het beroemde Oktoberfest in de Duitse stad München zal dit jaar niet doorgaan. Het twee weken durende bierfeest lokt jaarlijks ongeveer 6 miljoen mensen van over de hele wereld. 

Het jaarlijkse Oktoberfest in München, in de deelstaat Beieren, dat is bier hijsen in gigantische literglazen, in nokvolle biertenten met veel sfeer. In tijden waarin we zoveel mogelijk afstand moeten houden van elkaar, is zo'n massaal bierfeest organiseren logischerwijs niet zo'n goed idee. En dus wordt na een heleboel festivals, de Olympische Spelen en andere grote evenementen ook deze massabijeenkomst in 2020 van de kalender geschrapt.

Dit doet pijn, het is ongelooflijk triest

Markus Söder, minister-president van Beieren

Ook al zou de 187e editie van het Oktoberfest pas in de tweede helft van september plaatsvinden (van 19 september tot 4 oktober om precies te zijn), de beslissing is nu al gevallen, na enkele weken van onduidelijkheid. In Duitsland zijn voorlopig alle massabijeenkomsten verboden tot eind augustus. 

"Dit doet pijn, het is ongelooflijk triest", zei minister-president Markus Söder van de deelstaat Beieren, die samen met Dieter Reiter, de burgemeester van München, het nieuws bekendmaakte. De twee politici zeiden te hopen dat het bierfeest in 2021 wel zal kunnen plaatsvinden.

1,23 miljard euro

De beslissing doet niet alleen pijn in de harten, ook in de portemonnee. Niet zozeer voor de miljoenen bezoekers die hun drinkgeld nu aan andere zaken zullen kunnen uitgeven, maar wel voor de stad. Het Oktoberfest lokt jaarlijks ongeveer 6 miljoen mensen van over de hele wereld en is wereldwijd dan ook het grootste bierfeest. De editie van vorig jaar had volgens de stad een economische waarde van ongeveer 1,23 miljard euro. 

Het is niet de eerste keer dat het Okotoberfest in München een jaartje overslaat. In de 19e eeuw vloeide het bier naar verluidt ook niet in 1854 en 1873 door een cholera-uitbraak. In 1923 bleven de tapkranen dicht door de hyperinflatie en tijdens de twee wereldoorlogen vond het evenement evenmin plaats.

Bekijk hier een reportage over de editie van 2019 uit "Het journaal" (21/9/2019):

Videospeler inladen...

Meest gelezen