Eric Desmaele

Gevandaliseerde bomen in Maarkedal krijgen tweede leven via scheuten: "Als die aanslaan, overleeft de boom"

De eiken in Maarkedal die enkele maanden geleden toegetakeld werden door een vandaal, kunnen aan een tweede leven beginnen. In twee van de zes gevandaliseerde bomen werden jonge scheuten geplaatst waardoor de bomen zouden kunnen overleven. Het valt nog af te wachten of de vier andere bomen afsterven of niet. “Ik hoop dat deze ingreep geholpen heeft. Nu hangen er camera’s dus een tweede keer zal er zeker niet zijn”, zegt eigenaar Eric Desmaele.

In februari werden 6 eeuwenoude eikenbomen door een onbekende vandaal beschadigd. De bomen werden niet gewoon omgezaagd maar werden toegetakeld waardoor ze na een tijdje zouden afsterven. Eigenaar Eric Desmaele liet het niet zover komen en greep in.

Trage dood

De bomen in het natuurdomein van Eric Desmaele in Maarkedal werden hevig toegetakeld. “In twee bomen werd rondom rond een ring gezaagd door de boomlagen heen en in vier andere bomen werd een diep gat gezaagd waarin gif werd gespoten.” Wie de bomen toetakelde en waarom is nog steeds niet duidelijk. “Maar het moet iemand zijn die goed met een zaag overweg kan, de bomen zouden traag afsterven.”

Om een trage dood tegen te gaan zocht Eric Desmaele naar een oplossing. Met de hulp van enkele boomkenners kon hij alvast de twee geringde bomen redden. “In die twee bomen werd de schors, de bast en de cambiumlaag doorgezaagd”, legt Eric uit. “Niet de hele boom werd doorgezaagd, het sap van de wortels kon nog naar de kruin gaan. Dus boven de zaagsnede is de boom gewoon blijven verdergroeien. Maar andersom kon er niets meer naar de wortels stromen.”

Nieuwe scheuten

Onder de zaagsnede stopte het leven voor de twee bomen. “De cambiumlaag dient om suiker van de bladeren naar de wortels te brengen. Maar omdat die doorgezaagd is, gaat dat niet. Hierdoor bleef het stil onder de zaagsnede en zouden de wortels afsterven.” Om er toch voor te zorgen dat de wortels het nodige suiker krijgen, plaatste Eric jonge eikenscheuten.

“Het was een moeilijke zoektocht naar die scheuten maar uiteindelijk hebben we er gekregen van een boomexpert. Vorige week hebben we die scheuten geënt op de twee geringde bomen boven en onder de zaagsnede. Nu kan het suiker van de bladeren terug stromen naar de wortels via die scheuten.” 

Wekelijkse opvolging

Of de ingreep geslaagd is, valt nog af te wachten. “Iedereen vraagt zich af of de bomen zullen overleven, maar het is een experiment. We zullen wekelijks kijken of de enten uitdrogen of groeien, pas dan zullen we zien of het gewerkt heeft”, aldus Eric Desmaele. De zaagsnede zal wel altijd een zwakke plek blijven: “Hopelijk komen er geen ziektes in die zaagsneden, de bomen zullen zeker niet meer zijn zoals ze  voordien waren.”

Gifbomen

Voor de 4 andere bomen waar gif ingegoten werd, kan er niets meer gedaan worden. “We hebben de gaten gedicht zodat er geen extra gif kan ingegoten worden. We hopen dat het gif verdund werd door het sap van de boom. Voorlopig zien we nog niets foutlopen, maar dat kan nog komen.”

De dader(s) van de vandalenstreek zijn nog niet gevat. “De politie van Maarkedal en het Agentschap Natuur en Bos nemen de zaak heel ernstig en blijven alles onderzoeken. Ondertussen hebben we wildcamera’s geplaatst zodat de dader niet kan terugkeren.”

Ook heeft Eric meer duidelijkheid over het tijdstip van de vandalenstreek. “We hebben gezien dat er een jaarring bijgekomen is na de toetakeling, dus het was al gebeurd in april of mei 2019.”

kasto80

Meest gelezen