Videospeler inladen...

Inlichtingendiensten waarschuwen voor desinformatie en Russische inmenging in coronacrisis

Op sociale media proberen extremistische groeperingen zoveel mogelijk desinformatie rond het coronavirus te verspreiden, met het doel om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Dat zegt de Staatsveiligheid vandaag in een nota

Desinformatie door extreemrechts

De oorsprong van het coronavirus zou te vinden zijn in het griepvaccin. Dat is een van de complottheorieën die de ronde doen op sociale media. Het bericht zou volgens de Staatsveiligheid verspreid zijn door de Vlaamse extreemrechtse groepering Knights of Flanders. Om zulke berichten en andere desinformatie aan te pakken heeft de Staatsveiligheid samen met zijn militaire tegenhanger, de ADIV, een taakverdeling en een permanent overleg opgezet. 

Knights of Flanders is niet het enige voorbeeld in België. Verschillende extreemrechtse individuen en groeperingen doen mee aan het verspreiden van complottheorieën rond COVID-19: “Ze gebruiken de coronacrisis om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten of met als doel het gezag van de Belgische overheid en de medische wereld onderuit te halen”, klinkt het. 

Het coronavirus linken aan immigratie is een andere tactiek van extreemrechts, zegt de Staatsveiligheid. Zo omschrijft de Franstalige partij Parti National Européen (PNE), een afscheuring van Nation, het asielcentrum in Moeskroen als een besmettingshaard voor de omgeving: “ze (de asielzoekers) zouden allemaal in het parlement gehuisvest moeten worden: dat gebouw heeft anders toch geen zinvolle invulling”.

Pro-Russische propaganda

De inlichtingendiensten waarschuwen ook voor de aanhoudende Russische propaganda op het internet. Die propaganda wordt op sociale media verspreid bijvoorbeeld door Squadra Europa, een nieuw opgerichte rechtse groepering. De naar eigen zeggen pro-Europese beweging is radicaal tegen de Europese Unie. Ze beschrijft daarentegen de medische hulp die Rusland naar Italië stuurde, als ‘echte’ Europese solidariteit.

Daarnaast blijft Rusland zelf via eigen mediakanalen desinformatiecampagne voeren over ons land en COVID-19: “De Russische desinformatie past in de Kremlinstrategie om in het Westen verdeeldheid en wantrouwen ten aanzien van nationale en Europese overheden aan te wakkeren. Het doel: de maatschappelijke cohesie ondergraven”, klinkt het in de nota. De Staatsveiligheid vult wel aan dat Rusland alle betrokkenheid ontkent.

Gevaarlijke oproep op anarchistische website

Ook extreemlinks laat van zich horen tijdens de coronacrisis, stelt de Staatsveiligheid vast. Op 8 april 2020 lanceerde de linkse anarchistische website Indymedia Bruxsel de oproep om van de uitbraak van COVID-19 gebruik te maken om geweld te plegen tegen politie, cipiers en tegen de telecominfrastructuur. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen