Joodse gezangen op balkon: lof maar ook onbegrip bij buurtbewoners

De Antwerpse politie heeft de afgelopen dagen en weken vaak moeten bemiddelen tussen buren in de Joodse wijk in Antwerpen. Er waren klachten over Joden die op balkons aan het bidden waren. Dat schrijft Gazet  van Antwerpen. Nu de synagogen door de coronamaatregelen gesloten zijn, staan zij vaak met hun gezin op hun balkon te bidden en zingen. Sommige buren hadden daarover geklaagd omdat ze dachten dat het om een samenscholing ging. Anderen genoten dan weer van de gezangen. 

"Wij hebben gemerkt dat een aantal oproepen kwamen van mensen die de gezangen horen en er meteen van uit gaan dat het om een samenscholing gaat", zegt Willem Migom van de Antwerpse politie bij Radio 2 Antwerpen. "Dat is gelukkig niet altijd het geval geweest. Wanneer verschillende grote gezinnen tegelijkertijd bidden,  en dat gebeurt vaak al zingend en ook dagelijks, dan kan dat bij niet-Joodse buurtbewoners voor een zekere overlast zorgen."

Politie vraagt begrip

Zaterdag heeft de politie na een klacht een gebed laten stopzetten, maar dat berustte op een misverstand. De Antwerpse politie heeft met de Joodse gemeenschap een compromis afgesloten, dat samen bidden mag zolang de afstandsregels gerespecteerd worden, zegt Migom: "Wij hebben begrip voor de zware beperkingen die er zijn rond de religieuze beleving van geloofs­gemeenschappen, en daarom is er overeengekomen om de gezangen te tolereren. Zolang dat in gezinsverband gebeurt, is er geen probleem. Zeker in het begin van de maatregelen zijn er wel boetes uitgeschreven, maar de laatste week zijn er ook bij de Joodse gemeenschap maar weinig overtredingen vastgesteld."

De politie heeft via wijkteams al meermaals bemiddeld tussen buren in de Joodse wijk, en vraagt begrip voor deze situatie. Er zijn bovendien ook heel wat mensen die erg genieten van de gezangen. 

Meest gelezen