Langdurig werklozen helpen boeren met aardbeipluk

Op dit moment zijn er handen tekort in de landbouwsector om aardbeien te plukken en asperges te steken, omdat seizoensarbeiders de grens niet over mogen. Vooral langdurig werklozen springen bij.

Seizoensarbeiders uit landen zoals Polen en Roemenië kunnen, doordat de grenzen gesloten zijn, het land niet meer binnen. En dat is een probleem voor de boeren die het op dit moment heel druk hebben met de aardbeienpluk en het steken van asperges. Daarom doen de boeren nu een beroep op de VDAB om arbeiders op hun velden te krijgen. En dat zijn mensen van hier. 

Er worden vooral mensen ingezet die al langer werkloos zijn. Tine Lommelen van VDAB Limburg: "We zien inderdaad op dit moment dat het niet de tijdelijk werklozen zijn die bij de tuin- en landbouwers aan de slag gaan. Het zijn vooral de mensen die al langer werk zoeken. En ook studenten en mensen die hun interimcontract verloren."

Minder vacatures

Zoals verwacht is het aantal vacatures in Limburg flink gedaald, met 11% ten opzichte van een jaar geleden. Er gingen vooral vacatures verloren in de horeca, toerisme en de groot- en kleinhandel. Het verlies was erg merkbaar in de periode nadat er maatregelen zijn ingevoerd om de coronacrisis in te dijken. 

Meest gelezen