Premier Mark Rutte van Nederland.

Liveblog: Nederland opent basisscholen op 11 mei, niet méér tijdelijke werkloosheid in België dan in Frankrijk

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft een heel voorzichtige versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Het aantal coronapatiënten dat in ons land op dagbasis opgenomen wordt in het ziekenhuis, is voor het eerst sinds 18 maart onder de 200 gezakt. Cijfers die moesten aantonen dat in België meer gebruik gemaakt zou worden van tijdelijke werkloosheid dan in Frankijk, blijken achterhaald te zijn. En er is nog een hele weg af te leggen op weg naar een eventuele corona-app. Volg alle updates via deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederland verbiedt grote publieke evenementen tot 1 september, basisscholen gaan op 11 mei weer open

Nederland gaat grote publieke evenementen verbieden tot 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte zopas aangekondigd. Volgende maand gaan de basisscholen en de kinderdagverblijven bij onze noorderburen weer open. Opmerkelijk: de ene dag zou de ene helft van de klas les krijgen, de andere dag de andere helft van de klas.

Middelbare scholen mogen misschien op 1 juni weer open. Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april in teamverband weer buiten sporten, maar niet bij officiële wedstrijden. Er komt geen versoepeling voor contactberoepen. Ook evenementen als het muziekfestival Pinkpop en het betaalde voetbal blijven verboden tot 1 september.

Lees meer in dit artikel:

Corona-app in België: De Backer garandeert "hoogste standaard voor privacy"

We willen de hoogste standaard hanteren voor privacy. Dat zegt federaal minister Philippe De Backer over mogelijke nieuwe apps op onze smartphone om het coronavirus in te dijken. Voorwaarden voor een app zullen in federale wetten worden gegoten, zegt hij. De Backer staat aan het hoofd van een task force om de corona-epidemie in te dijken. 

"Contact tracing" wordt heel belangrijk als we weer meer naar buiten kunnen: kijken met wie een besmet persoon in contact is geweest, om die personen te kunnen waarschuwen en die personen ook te gaan testen. Het zijn overigens de regio's die de apps zullen moeten uitwerken. Mogelijk komen er zo verschillende apps per regio in ons land, maar dat hoeft geen probleem te zijn als die met elkaar kunnen communiceren, zegt De Backer. "Maar als zij daarvoor kiezen, zou het ook in één app kunnen." 

Er zal ook meer getest worden op corona: binnenkort moeten patiënten liefst vanaf de eerste symptomen getest worden. Als zij positief zijn, moet dat dan ook gebeuren voor de personen met wie ze in contact waren. Dat zou de nieuwe norm moeten worden, zegt De Backer. Daarvoor zal hij een goede omkadering moeten voorzien voor de huisartsen, die een belangrijke rol zullen spelen. 

Verschillende apps per regio, dat hoeft geen probleem te zijn als die kunnen communiceren

 

Bekijk hier het gesprek met minister De Backer in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Cijfers over tijdelijke werkloosheid in Frankrijk achterhaald

In Frankrijk wordt momenteel tijdens deze coronacrisis een stuk meer gebruik gemaakt van het systeem van tijdelijke werkloosheid dan in België, en niet omgekeerd. Cijfers die in een studie van de Universiteit Gent stonden, en die N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren ook aanhaalde, bleken achterhaald. 

Lees het volledige artikel

Bozar wil zo snel mogelijk de deuren openen

Ook kunstencentrum Bozar ziet zwarte sneeuw. Er zijn momenteel werken te zien van kunstenaar Keith Haring, of beter niet te zien, en dat kost handenvol geld. De directeur, Paul Dujardin,  heeft een draaiboek klaar om zijn cultuurhuis zo snel mogelijk weer open te stellen voor het publiek.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

VRT NWS lanceert corona-chatbot

Over de coronacrisis circuleert veel foute informatie. Daarom lanceert VRT NWS op Facebook Messenger een chatbot - een geautomatiseerde chatpartner - die je op gelijk welk moment kan raadplegen. Die geeft op al je vragen correcte informatie, die grondig gecheckt is. De chatbot is ontwikkeld in samenwerking met het Gentse start-upbedrijf Bothrs. VRT-journalist Tim Verheyden gaf een eerste kijk op de chatbot in het Eén-programma "Vandaag" bij Danira Boukhriss Terkessidis. 

Spanje legt maximumprijs op voor mondmaskers

De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft een maximumprijs per mondmasker vastgelegd op 0,96 euro. Dat meldt de zender Cadena Ser. De Spaanse regering raadt het gebruik van mondmaskers aan voor wie het openbaar vervoer neemt of werkt in omstandigheden waarbij de minimumafstand niet verzekerd kan worden. De regering wil vermijden dat de prijzen voor mondmaskers stijgen en heeft dus een maximumprijs vastgelegd.

Mondmaskers zijn volgens de regering in Madrid echter niet nodig als de minimumafstand van twee meter tussen personen gerespecteerd wordt, als de handen voldoende gewassen worden en mensen een goede persoonlijke hygiëne hebben. De Spaanse regering wil ook werk maken van maximumprijzen voor ander medisch beschermingsmateriaal om misbruiken te voorkomen. 

Zweden: "We zijn over de coronapiek heen"

Zweden zou inmiddels de piek van coronabesmettingen achter de rug hebben. Dat zegt tenminste de Zweedse overheid op basis van de cijfers in Stockholm, het epicentrum van de Covid-besmettingen.

Volgens experts lag de piek op 15 april, en zouden op dat moment potentieel 86.000 inwoners (van de 2,3 miljoen in Stockholm en de grote regio daarrond) drager van het virus geweest zijn. Ze baseren zich daarvoor op het aantal meldingen van COVID-19 op basis van een steekproef. 

Zweden is, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, niet overgegaan tot drastische maatregelen om het coronavirus in te perken. Zo mocht iedereen gezellig een terrasje blijven doen in de lentezon. Alleen samenscholingen van meer dan 50 mensen zijn verboden, en ook rusthuisbezoeken werden aan banden gelegd.

Toch komen ook de Zweden er allerminst ongehavend uit: er zijn officieel al 1.765 mensen overleden aan corona, en in Stockholm is er sprake van 6.200 bevestigde gevallen. 

AFP or licensors

Rutten waarschuwt dat niet alle winkels tegelijk open zullen kunnen, en pleit voor een slimme exitstrategie

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten begrijpt dat de ondernemers zo snel mogelijk weer aan de slag willen en hun deuren willen openen, maar pleit ook voor een slimme exitstrategie waarbij we ons niet vergalopperen: "Als we er allemaal holderdebolder gaan invliegen, dan denk ik dat we er over een paar weken spijt van gaan hebben." Dat zei ze in "De afspraak".

Moet de regering rekening houden met wat andere landen doen?  Rutten denkt dat België toch wel een speciaal land is, omdat België klein is en er veel mensen tesamen wonen, wat bijvoorbeeld in Duitsland niet zo is. Ze wil een totaalplan dat perspectief biedt, maar waarschuwt dat niet alle winkels tegelijk zullen kunnen opengaan. 

We hebben nu een beetje marge, maar gaan keuzes moeten maken, zegt viroloog Marc Van Ranst daarover. "Het zullen geen willekeurige keuzes zijn, er wordt goed over nagedacht. Elke maatregel wordt in een mathematisch model gestoken, en dan wordt het effect berekend. Maar alles weer opendoen, kan niet in deze nog fragiele situatie." 

Het zullen geen willekeurige keuzes zijn, er wordt goed over nagedacht

Viroloog Marc Van Ranst
Videospeler inladen...

Mensen zonder papieren in coronatijden: "Wij zijn de vergeten mensen in België"

Mensen zonder papieren lopen zelden in de kijker. En dat is in tijden van quarantaine en besmettingsgevaar niet anders. Maar wanneer het coronavirus op de loer ligt, mag niemand onder de radar blijven. "Terzake" bezocht een kraakpand in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. Er verblijven meer dan 100 Afrikanen zonder papieren. Daar afstand houden van elkaar? Het is onbegonnen werk. En wat als iemand besmet raakt, kan die dan in het ziekenhuis terecht? Bekijk hieronder de reportage van reporter Stein Falk:

Videospeler inladen...

Van Ranst: "Tests moeten goed zitten, want op termijn komt griep er ook weer aan"

Viroloog Marc Van Ranst vertelt in "De afspraak" dat hij nog niet is gerustgesteld door de dalende cijfers in deze corona-epidemie. "Pas bij minder dan 100 ziekenhuisopnames per dag, da's zowat eentje per ziekenhuis, zal ik geruster slapen." 

Van Ranst zei over het uitgebreider testen dat we best al goed kunnen beginnen te oefenen, want op langere termijn (volgende winter) komt er sowieso ook weer een nieuw griepseizoen aan, en dan zal het belangrijk zijn om verwarring bij mensen weg te kunnen nemen. De symptomen van griep en corona lopen immers voor een groot deel gelijk (koorts, hoesten, keelpijn enz.). Het zal er dan op aankomen de twee goed te kunnen scheiden, zegt hij. 

Pas bij minder dan 100 ziekenhuisopnames per dag zal ik wat geruster slapen

Viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak" over de dalende curve
Videospeler inladen...

Meest gelezen